zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Kwart van klanten niet bekend met aflossing bij aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije,hypotheek

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat een kwart van de Nederlanders nog niet goed weet hoe zij de lening moeten aflossen bij een aflossingsvrije hypotheek. Dit onderzoek is gedaan onder 1050 Nederlanders met zo’n soort hypotheek.

Zorgen onder de Nederlanders

Naast de cijfers van dit onderzoek zegt de NVB dat zeven procent van de ondervraagde zich zorgen te maken over deze problematiek. Deze zorgen gaan voornamelijk over de betaalbaarheid van de hypotheek na de pensionering. Veel mensen weten niet goed of ze de hypotheek kunnen aflossen nadat ze gestopt zijn met werken. Daarnaast heerst er veel onzekerheid of men nog wel in hun huis kunnen wonen na de pensionering.

Eigen Huis meldt 9 van de 10 huizenkopers hun aflossingsvrije hypotheek meenemen naar hun volgende huis. Dit blijkt uit hun analyse die ze hebben gedaan bij 142.000 hypotheekaanvragen in 2017 en 2018. Huizenkopers mogen hun hypotheek meenemen, zolang deze niet meer is dan 50% van de woningwaarde. Eigen Huis vindt dat hypotheekadviseurs huizenkopers beter moeten voorlichten over de gevaren van deze situatie.

Gemiddeld gezien wordt er bij een verhuizing zo’n 145.000 euro geleend voor de aankoop van een huis. De grootste aflossingsvrije hypotheken werden afgesloten in Bloemendaal. De gemiddelde hypotheek was daar maar liefst 313.000 euro. De laagste hypotheken werden afgesloten in Groningen. In Pekela en Delfzijl waren de hypotheken gemiddeld gezien 88.000 euro.

Waarschuwing

Eerder waarschuwde De Nederlandsche Bank al dat er tussen 2035 en 2038 voor meer dan 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening afloopt en hun recht op hypotheekrenteaftrek eindigt. Een groot deel van deze huiseigenaren gaan in deze periode met pensioen.

De laatste tijd proberen banken hun klanten beter voor te lichten. Zo startte in oktober een campagne genaamd ‘Word ook aflossingsblij’. De website van deze campagne heeft inmiddels al meer dan 130.000 unieke bezoekers gehad. Dit geeft aan dat het een serieuze campagne is en mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn hiernaar.

 

About Post Author