vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Groene energie eiland op Noordzee

groene energie

De Nederlandse netbeheerder heeft ,in samenwerking met de Duitse en Deense netbeheerders, plannen om een eiland op de Noordzee te creëren. Het is de bedoeling dat het eiland wind energie gaat verspreiden en groene energie kan gaan opslaan.

De netbeheerders zijn al langer bezig met mogelijkheden op de Noordzee. Nu is dus het plan om een eiland op zee te bouwen die omringt is met windmolens. Mocht dit aanslaan zijn de netbeheerders van plan om meerdere eilanden te gaan maken. Via speciale kabels kan de opgewekte energie met het vaste land in contact komen. Deze manier moet minder gaan kosten dan het aanleggen van een heel netwerk van nieuwe windmolen parken. Deze windmolenparken zijn een stuk effectiever door de wind op de zee en het landschap wordt er niet mee aangepast.

Opslaan groene energie

Wanneer het er meer energie wordt geproduceerd dan dat er verbruikt wordt is het mogelijk om het op te slaan. De energie kan namelijk omgezet worden tot gas. De energie wordt op deze manier makkelijk opgeslagen.

Het zou ideaal zijn voor de netbeheerders dat het eiland op de Doggerbank kan worden aangelegd. Het is daar niet zo diep en er kan gebruik gemaakt worden van de huidige gasleidingen in de Noordzee. Dit kan zorgen voor lage kosten.

Verschil met direct gebruik

De energie kan alleen worden opgeslagen als er een overschot is aan productie. Bij het opslaan van de opgewekte energie wordt het omgezet in gas. Bij het omzetten gaat energie verloren. Het beste is dus om het direct te verbruiken. Studies laten zien dat op de huidige manier ongeveer 180 gigawatt energie kan worden opgewekt. Bij het gebruik van de eilanden verwachten de netbeheerders ongeveer 100 gigawatt te kunnen realiseren en waar nodig opslaan. Er wordt verwacht dat de bouw van de eilanden pas begint in 2030. Door de nieuwe netwerken verbinden er meerdere landen met elkaar.

 

About Post Author