ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Het is de moeite niet meer op te sparen

In de maand november is de inflatie met 0,2 procentpunt gestegen naar 0,6 procent. Deze ontwikkeling zal vooral terug te zien zijn voor vakantiereizen naar het buitenland, kleding, groenten en melk. Dit wordt namelijk allemaal duurder. De geldontwaarding komt voor het eerst in drie jaar boven de gemiddelde spaarrente uit. Met andere woorden: geld sparen kost geld.

De kerninflatie steeg ook. Prijzen van energie, voeding, alcohol en tabak stijgen. Deze prijzen variëren vaak als gevolg van de sterk wisselende olieprijs. Het inflatiecijfer wordt gedempt door de energieprijzen. In de afgelopen jaren zorgde de lage inflatie er voor dat het spaargeld aangroeide, ondanks dat de spaarrente daalde. Echter, nu de inflatie toeneemt begint dat te negatieve invloed te hebben om het spaargeld.

Inflatie en rente

Ook al is de spaarrente de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, het bleef altijd de inflatie voor. Vanuit de consument werd er wel geklaagd. Maar per saldo is het vermogen wel gestegen omdat de inflatie lager was. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening is op dit moment 0,45 procent. Omdat de prijzen nauwelijks stegen is de koopkracht vrij stabiel gebleven. Hier zijn de inkomens, lonen en uitkeringen buiten beschouwing gelaten.

Simpel gezegd zorgt inflatie ervoor dat elke euro minder waard wordt en er dus meer betaald moet worden voor hetzelfde product of dienst. Met een spaarrente hoger dan de inflatie blijft het geld zijn waarde houden.

Sparen

Niet alleen de spaarrente heeft negatief effect op het spaargeld, de belastingdienst heeft er ook een handje van. Een persoon met meer dan 24.437 euro aan spaargeld en of beleggingen moet daar 1,2 procent vermogensrendementsheffing over betalen. De Nederlander heeft gemiddeld een spaarbedrag van 28.000 euro. De lage rente komt door het monetaire beleid van de ECB. De rente van de Europese Centrale Bank is nihil. Daarvoor koopt de bank elke maand voor 80 miljard aan schuldpapieren om de economie te stimuleren en de inflatie omhoog te brengen.

About Post Author