zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Philips verkoopt Lumileds voor 80 procent


Het is Philips gelukt om de lichtdocher Lumileds toch te verkopen. Het bedrijf Apollo Global Management koopt het meerderheidsbelang tegen een prijs van 2 miljard dollar.

In 2015 werd Lumileds verkocht aan een Chinees bedrijf. Die verkoop werd door de Amerikaanse toezichthouder CFIUS stopgezet. De technologie van Lumileds zou gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden. De toezichthouder achtte dit een te groot risico. Philips laat weten dat de technologie niet op die manier gebruikt zou gaan worden.

Bekend gezicht

Apollo betaalt een stuk minder dan de Chinezen voor Lumileds. De Chinezen zouden ook 80,1 procent van de aandelen in handen krijgen tegen over een prijs van 3,3 miljard dollar. In die tijd haakte Apollo af wegens een te hoge prijs. Even later bracht Apollo een bod uit op een ander onderdeel van Philips Lightning. Het ging om de divisie van HealthTech-conglomeraat. De overname ging niet door naar ontevredenheid van ceo Frans van Houten over het bod.

Lumileds kon op weinig interesse rekenen in de markt. Mede hierdoor zullen de twee partijen het dit keer wel eerder eens geworden zijn. Alle Chinese partijen weten namelijk dat ze geen schijn van kans maken. Tevens groeit de kwaliteit led-lichten uit Azië aanzienlijk en is de gevestigde positie van Lumileds geen vanzelfsprekendheid meer.

Afketsen

Door het afketsen van de deal met GO Scala Capital heeft Philips een jaar lang vertraging opgeleverd. Ongeveer 1,5 miljard dollar ontvangt Philips in liquide middelen. Wel is dat 1,3 miljard dollar minder dan de oorspronkelijke deal.

About Post Author