zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

“Huizen nog prima betaalbaar”

Huizen, prima, betaalbaar

Huizen raken onbetaalbaar, starters zijn wanhopig en de markt kookt droog. Bijna dagelijks klinken noodkreten over de Nederlandse woningmarkt. “Het valt allemaal wel mee”, is de boodschap in drie rapporten deze week.

Vermogensbeheerder DMFCO is het stelligst. “De problematiek op de huizenmarkt is overtrokken”, zegt Dirk Bekkers van het bedrijf achter Munt Hypotheken. “Het is waar dat de huizenprijzen op het hoogste niveau ooit zijn, maar als je de inflatie meerekent dan zitten we nog op ongeveer 11% onder de piek van 2008.”

DMFCO relativeert in een rapport de zorgen over onze nationale hypotheekschuld. Bekkers: “De gestegen huizenprijzen hebben de afgelopen jaren niet tot een hogere hypotheekschuld geleid. De totale schuld is gelijk gebleven.”Hij verklaart dat deels door de verplichte aflossing en de strengere leenregels, deels doordat mensen meer eigen vermogen in hun huis steken.

Betaalbaar

“In Nederland is wonen veelal goed betaalbaar”, concludeert ook internationaal vastgoedadviseur JLL deze week in een onderzoek.

“Hoewel de media vaak berichten over onbetaalbare koopwoningen, komen wij tot de conclusie dat ruim 70% van alle wijken in Nederland nog altijd over een betaalbare koopwoningmarkt beschikt”, stelt het rapport. Van nature schetsen huizenmakelaars liever een ander beeld, zegt Sven Bertens, hoofd research bij JLL. “Dat is strategisch. Net als zeggen dat er vanaf dag één  kijkers voor een huis zijn. Of dat er boven de vraagprijs wordt geboden.”

Amsterdam

Het overbieden hebben makelaars in Amsterdam zelf in de hand volgens Bertens. “Daar wordt structureel te weinig gevraagd, zo is onze voorlopige constatering. Makelaars gaan lager in de verkoopprijs zitten zodat mensen gaan overbieden.”

In Amsterdam valt het nog wel mee, in vergelijking met andere Europese hoofdsteden, wijst vermogensbeheerder Dirk Bekkers erop. “De huizenprijzen in Amsterdam liggen 60% hoger dan in de rest van het land. Voor Brussel is dat 90% en voor Parijs zelfs 140%.”

JLL noemt Delfzijl, Urk en Tholen als best betaalbare gemeenten in Nederland. Amsterdam, Blaricum en Laren zijn het minst betaalbare. Als ‘betaalbare’ wordt hierbij verstaan minder dan 4,5 keer het gemiddelde jaarinkomen van een wijk.

Hypotheek

De betaalbaarheid van woningen “is steeds goed is” stelt het vastgoeddatabureau Calcasa, zeker voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Het percentage van hun netto inkomen dat aan de woning word besteed, steeg de afgelopen twee jaar slechts van 14,6% naar 15,8%. Dat meldt Calcasa in een rapport dat donderdag verschijnt. Het percentage voor mensen met een annuïteitenhypotheek ging van 30% naar 34%. Dit hoewel de huizenprijzen in dezelfde periode met een veelvoud daarvan zijn opgelopen. Echter wordt dat gecompenseerd door de lage rente.

Starters

Voor diverse beroepen heeft Calacasa berekend wat zij met hun salaris kunnen kopen. Een starter met een HBO/WO-opleiding kan van zijn gemiddelde bruto-inkomen van €32.600 in de meeste gemeenten (72%) alleen terecht voor een woning van 75 vierkante meter of kleiner. Hij kan gemiddeld een woning van 70 m2 betalen. Dat is 50m2 in de grote steden.

In het basisonderwijs kan een leraar (bruto-inkomen €41.700) in 81% van de gemeenten een woning van maximaal 100m2 kopen. Gemiddeld moet hij genoegen nemen met een woning van 87 m2, of een van 62 m2 in de grote steden.

Gezien zijn nog bescheiden salaris is voor een starter slechts 5% van de koopwoningen in Nederland bereikbaar. Van het totaal aantal koopwoningen komt een onderwijzer in aanmerking voor 14% . voor managers (inkomen €97.100) is dat 89%.

About Post Author