vr. feb 23rd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Honderden ambtenaren worden aangezet tot niet-integer werk

Ambtenaren, niet-integer

Honderden rijks ambtenaren zijn weleens onder druk gezet om iets te doen wat eigenlijk niet hoort, stelt FNV Overheid op basis van een online onderzoek dat 1.368 rijks ambtenaren hebben ingevuld. In 68 procent van de gevallen gaf een leidinggevende de opdracht.

Informatie achterhouden

In de meeste gevallen werd gevraagd informatie achter te houden. Ook werd er aan ambtenaren gevraagd uitkomsten van rapporten aan te passen (25 van de gevallen).

Volgens het grote meerderheid (85 procent) heeft het niet-integer gevolgen voor het publieke en maatschappelijke belang. Zo kan er beleid komen op basis van onjuiste informatie of kan geld verkeerd worden besteed.

Van de ambtenaren ervaart ruim de helft door het niet-integer handelen klachten als stress, angst of schuldgevoelens.

Problemen

Volgens het onderzoek komen integriteitsproblemen het meest voor bij de ministeries van Justitie en Veiligheid (22 procent), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (22 procent) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (20 procent).

Bij het ministerie van Financiën, waar volgens de meeste deelnemers aan het onderzoek veel aandacht is voor integer handelen, voelt 9 procent zich wel eens onder druk gezet.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) word opgeroepen door het FNV Overheid om maatregelen te nemen. “Rijksambtenaren moeten hun werk zo zorgvuldig mogelijk kunnen blijven doen en ze moeten ook in alle veiligheid misstanden kunnen melden. Dit kan alleen als er bijvoorbeeld onafhankelijke vertrouwenspersonen komen en door een verder versterking van het Huis voor Klokkenluiders”, zegt FNV-bestuurder Mick Bleijerveld.

Ministerie verrast door uitkomst

Ollongrens ministerie noemt de cijfers “verontrustend”. Ook is het ministerie verrast, omdat eigen periodiek onderzoek van het departement onder alle rijksambtenaren niet aan het licht bracht dat de misstanden zo groot zijn.

“We moeten daar iets mee. We gaan de inhoud van dit rapport dan ook verder beoordelen en kijken wat we hieraan kunnen doen”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ambtenaren worden door het ministerie eraan herinnert dat ze “bij twijfel altijd hun verhaal kunnen melden’’. Dat kan ook vertrouwelijk of anoniem.

 

About Post Author