ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Pensioenoverleg gestopt: ‘Enorme tegenvaller voor kabinet’

Pensioen,leeftijd

Het overleg tussen het kabinet, werkgevers en vakbonden over de hervorming van de pensioenen is gestopt. Hiermee is de hervorming van het pensioen voorlopig uitgesteld. Vakbonden vinden dat het kabinet te weinig tegemoet kwam in hun eisen.

Pensioenoverleg over AOW leeftijd

Het grootste struikelblok in de onderhandelingen is waarschijnlijk de AOW-leeftijd geweest. De AOW-leeftijd is eerder al gestegen naar 66 jaar. De kans is vrij groot dat deze de komende jaren nog verder gaat stijgen. Vakbonden vinden dat dit al veel te snel gaat. Ook vinden ze dat zwaardere beroepen sowieso eerder moeten kunnen stoppen met werken. Denk hierbij aan beroepen als stratenmaker, wat fysiek vooral heel zwaar is. Het kabinet was wel bereid om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Vakbonden vonden dit aanbod echter veel te mager.

Verder was een andere eis van de vakbonden dat zzp’ers een verplicht pensioen moesten krijgen. Tegenwoordig zijn er steeds meer zzp’ers. Zzp’ers bouwen vaak geen pensioen op. Het kabinet vond een verplicht pensioen te ver gaan.

Vakbonden willen pensioenen verhogen

Ook over de uitkering van de pensioenen werd er nog te veel gediscussieerd. De verschillende partijen kwamen niet tot een overeenkomst. De meeste pensioenen zijn al jaren niet verhoogd en worden in de toekomst waarschijnlijk zelfs gekort. De vakbonden willen deze kortingen van tafel en de pensioenen verhogen. Het kabinet vond dit voorstel echter te ver gaan en schoof dit van de tafel. Op te veel punten konden de partijen het dus niet eens worden. Hierom werd het pensioenoverleg gestopt.

‘’Het is een enorme tegenvaller voor het kabinet dat de onderhandelingen zijn stukgelopen’’, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. ‘’De pensioenherziening was een van de grote hervormingen die het kabinet voor elkaar wilde krijgen. Heel pijnlijk dat het niet is gelukt.’’ Door het uitblijven van een akkoord tussen de verschillende partijen is de kans groot dat de verschillende pensioenfondsen de pensioenen de komende tijd moeten verlagen.

About Post Author