ma. jun 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Huurverhoging heeft weinig invloed

huurverhoging

De verhogingen van de huur op sociale woningen die inkomensafhankelijk is geworden hebben weinig effect gehad op de doorstroming tot nog toe. De huurverhoging van sociale huurverhogingen is sinds 2013 inkomensafhankelijk. Deze keuze is gemaakt om de grote verschillen tegen te gaan. Het blijkt dat 84 procent van de huurders met een hoger inkomen aan geeft dat de verhogingen geen invloed hebben op de keuze om wel of niet te gaan verhuizen. Hiermee verschillen de hogere inkomens nauwelijks van de sociale huurders met een laag inkomen.

Huis trouw ondanks huurverhoging

Volgens Marcel van Hooijdonk, oprichter van investeren-in-vastgoed.nl, heeft de huurverhoging niet zoveel invloed door meerdere oorzaken: De belangrijkste oorzaak is dat veel huurder als wat ouders zijn. Veel van deze huurders wonen al een langere tijd in het zelfde huis en dus ook in de zelfde buurt. Deze mensen hebben vaak op latere leeftijd geen zin meer om te verhuizen en nemen de huurverhogingen voor lief. Als tweede oorzaak noemt Marcel de verandering van de woonsituatie. Hierbij kan gedacht worden aan samenwonen, scheiding en het krijgen van kinderen. Deze veranderingen hebben meer werking op verhuisgedrag dan op de financiële uitgaven.

Geen andere mogelijkheden

Marcel van Hooijdonk geeft verder nog aan dat de verhogingen niet voldoende zijn voor verandering. Dit komt doordat er weinig andere alternatieven zijn. Voor bijvoorbeeld koopwoningen komen zij niet in aanmerking.

 Woning kopen

Veel huurders willen uiteindelijk een huis kopen. Er is alleen probleem. Tegenwoordig moet je steeds meer spaargeld mee brengen bij het kopen van een huis, omdat het bedrag wat je kan lenen ieder jaar lager wordt. Als je een woning wil kopen moet je al gauw 10.000 euro mee brengen.

Een ander probleem dat op dit moment heerst is dat de woningmarkt oververhit is. Veel huizen worden boven de vraagprijs verkocht, stelt Marcel van Hooijdonk. Dit is natuurlijk ook niet gunstig voor een persoon die wil overstappen van huur naar een koopwoning. Voor meer informatie over de oververhitte markt heeft Marcel van Hooijdonk heeft een artikel geschreven.

Afgelopen juli is de jaarlijkse huurstijging weer door gevoerd. De huren zijn dit jaar met ongeveer 1,6 procent gestegen. Dit gegeven betekend dat de huurverhogingen aan het afnemen zijn, als gevolg van een lage inflatie

 

About Post Author