vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Primark wil favoriete werkgever worden

primark

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de winkelketen Primark drie maanden de tijd gegeven om aan de wettelijke voorschriften te voldoen. Dit allemaal nadat Primark eerder dit jaar slecht in het nieuws kwam, doordat er meerdere werknemers melding maakten van slechte omstandigheden op de werkvloer.

Werknemers van Primark klaagden bij de vakbond over onder andere een te hoge werkdruk en respectloze leidinggevenden. De vakbond FNV heeft de SZW gevraagd een inspectie uit te voeren.

Inspecties

De winkelketen heeft beloofd de omstandigheden snel aan te pakken. Na onaangekondigde inspecties van acht filialen is gebleken dat nog niet overal aan de juiste voorwaarden wordt voldaan. Een woordvoerder bevestigd dat de inspectie heeft gekeken naar arbobeleid, hoe de contracten worden nageleefd en hoe er met het personeel wordt gecommuniceerd.

Naleven van eisen

Het schort nog aan de inschattingen van de gezondheids- en veiligheidsrisico’s die de arbeiders lopen tijdens het werk. De leidinggevenden zijn zich niet voldoende bewust van de druk die het werk met zich mee brengt. Hier moeten maatregelen voor getroffen worden om de druk te verlichten. De managers krijgen inmiddels training hoe om te gaan met zieke werknemers.

In juni heeft de inspectie de tekortkomingen neergelegd bij Primark en geëist de problemen op te lossen. De grote winkelketen heeft geen bezwaar gemaakt en is daar dus akkoord mee gegaan. Het bedrijf heeft drie maanden de tijd gekregen om aan de wettelijk eisen te voldoen. Duidelijk is wel dat er al verbeteringen zichtbaar zijn.

Ondernemingsraad

De belangrijkste eis van de bond is het oprichten van een ondernemingsraad. Deze eis wordt binnenkort ingewilligd. Primark heeft namelijk bevestigd dat er op 12 september OR-verkiezingen worden gehouden. Via deze manier hoopt de FNV beter inzicht te krijgen binnen het bedrijf.

Primark als favoriete werkgever

Primark heeft in een reactie laten weten dat zij goed hebben samengewerkt met de inspectie om de gang van zaken te verbeteren. De winkelketen laat weten dat zij het welzijn van de werknemers belangrijk vinden. Daarnaast wil het bedrijf er naar streven om de favoriete werkgever van Nederland te worden.

About Post Author