vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Vraagprijs op woningmarkt steeds vaker overboden

oververhitte woningmarkt

Steeds vaker wordt er boven de vraagprijs geboden op de woningmarkt. Om er voor te zorgen dat niemand anders je droomhuis koopt, bieden de kopers soms wel twintigduizend euro  boven de vraagprijs.

Op dit moment biedt gemiddeld 28 procent van de huizenkopers boven de waarde van het huis. Waarbij dit percentage voor de kredietcrisis aanzienlijk lager lag (9%) .

Het is dan ook niet opvallend dat Amsterdam bovenaan staat in dit lijstje. In Amsterdam wordt bij 79 procent van die biedingen de vraagprijs of hoger geboden.Amsterdam wordt op afstand gevolgd door Utrecht met een percentage van 65 procent. Op de derde plek staat Groningen met een percentage van 64 procent, gevolgd door Haarlem met 63 procent, Amstelveen met 62 procent en Almere met 62 procent.

Prijsstijgingen breiden zich uit als een olievlek

Volgens Calcasa breiden de prijsstijgingen zich uit als een olievlek. De prijsstijgingen begonnen in de grote steden en breiden zich nu uit naar de omringende gemeenten. Beverwijk is een goed voorbeeld van een randgemeente met een krappe woningmarkt. Volgens het NVM is de huizenmarkt in Beverwijk het krapst van heel het land. Te zien is dat de koper keuze heeft uit gemiddeld 2,4 huizen, waarbij de woningkoper in Amsterdam keuze heeft in 2,6 woningen.

Oververhitte woningmarkt

Volgens Calcasa wijzen de prijsstijgingen, de biedingen die op of boven de vraagprijs geboden worden en de marktliquiditeit op een oververhitte woningmarkt. Ook de Rabobank spreekt over een oververhitte woningmarkt. Volgens de bank zullen de prijzen nog voorlopig blijven stijgen, omdat de rente laag is en men heeft weer vertrouwen in de economie.

Woningen schaars

In begin 2017 werd een recordaantal huizen verkocht. Daarnaast is het aanbod gedaald van 270.000 woningen in 2013 naar 152.000 in juni 2017. Hoogleraar Peter Boelhouwer stelt dat de prijzen niet zullen dalen zolang de rente laag is blijft. Hoewel de huizenprijzen hoog blijven is er geen reden voor paniek. Huizen blijven namelijk goed te betalen.

About Post Author