zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Ziekenhuizen willen ander systeem eigen risico

ziekenhuizen eigen risico

Als het aan de ziekenhuizen ligt, wordt het veel gemakkelijker om het eigen risico binnen het ziekenhuis zelf af te rekenen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil graag dat het huidige systeem wordt aangepast. Een groot aantal ziekenhuisbehandelingen zal patiënten een vast bedrag van 150 euro aan eigen risico kosten.

Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ, legt vrijdag via een opiniestuk in het Nederlands Dagblad het plan op de formatietafel. Een volledige afschaffing van het eigen risico vindt het NVZ geen goede stap. Wel kan het volgens Van Rooy veel eenvoudiger. Een patiënt zit na een behandeling vaak lang in onzekerheid over de daadwerkelijke prijs van een behandeling. De zorgnota komt vaak na lange tijd pas op de mat.

Wanneer het nieuwe systeem in zou gaan, willen ziekenhuizen een lijst opstellen van behandelingen die allemaal 150 euro uit het eigen risico van de patiënten kosten. Dit geldt ook voor behandelingen die in werkelijkheid wat duurder zijn. Wanneer er binnen 120 dagen een vervolgafspraak plaatsvindt, hoeft de patiënt hiervoor niets uit het eigen risico te betalen.

Een voorbeeld dat Van Rooy geeft, is een hoofdwond die wordt gehecht in het ziekenhuis. In dit voorbeeld wordt er na de hechting nog een controleafspraak gemaakt. De totale kosten hiervoor bedragen 258 euro. Toch betaalt de patiënt maar 150 euro mee uit het eigen risico.

ziekenhuizen en verzekeraars zijn om

Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de zorgverzekeraars positief over het plan. Om het mogelijk te maken is er echter wel een ander stelsel nodig. De politiek moet dus wijzigingen doorvoeren om het idee mogelijk te maken.

Volgens de eerste schatting zullen de kosten bij het nieuwe systeem voor zorgverzekeraars ongeveer 15 miljoen euro zijn. De daadwerkelijke kosten zijn sterk afhankelijk van de definitieve lijst met behandelingen die onder deze regeling zullen vallen. Momenteel is het minimale eigen risico 385 euro per jaar. Het plan van de NVZ wijzigt dit niet.

About Post Author