ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

NS heeft last van frauderende reizigers

ns reizigers

Er zijn dit jaar door de NS honderden groepsretourtjes ongeldig gemaakt. De kaartjes worden gekocht en vervolgens met winst verkocht door frauderende tussenhandelaren. Eerder dit jaar werden de regels al aangescherpt, maar toch blijkt er nog massaal gesjoemeld te worden met de groepskorting.

Het idee van de goedkopere groepskaarten was dat bijvoorbeeld voetbalteams vaker voor de trein zouden kiezen in plaats van voor de auto. Ook voor families die een uitstapje naar bijvoorbeeld de dierentuin willen maken, is een groepsretour ideaal.

Al snel bleek dat er misbruik van de korting werd gemaakt. Tussenhandelaren verkopen, veelal via Facebook, de goedkope tickets. Het is mogelijk om met tien personen voor 7 euro per persoon, het hele land door te reizen. Een kaartje kan thuis worden geprint en de reizigers hoeven niet bij elkaar te zitten. Volgens de regels van de NS mogen deze kaartjes niet worden doorverkocht. Er is dus sprake van fraude.

In april probeerde de NS hier al een stokje voor te steken door de regels aan te passen. De groepen moeten nu hetzelfde vertrek- en aankomststation hebben. Eerder was alleen hetzelfde aankomststation verplicht.

NS merkt weinig verbetering

Hessel Koster, een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen, geeft aan dat de nieuwe regel nog niet het gewenste effect heeft. Uit een steekproef bleek dat het misbruik met 15 procent is afgenomen. Momenteel worden er per maand ongeveer 142.000 kaartjes door vijftienduizend tot twintigduizend frauderende reizigers gekocht. De NS heeft naar eigen zeggen tientallen tussenhandelaren aangepakt en honderden kaartjes ongeldig verklaard.

Reizigers blijken ook zonder tussenhandel te sjoemelen. Steeds vaker worden er voor lange reizen groepsretourtjes gekocht. De conducteur kan niet controleren waar je bent ingestapt en fysiek hoeft er ook niet samen gereisd te worden.

Volgens reizigersorganisatie Rover zijn de eerlijke reizigers de dupe van de fraude. Freek Bos van Rover vond de groepsretour een mooi product. Sinds de wijziging van de regels in april komen er bij Rover veel klachten binnen. Wanneer groepen vrienden of familie ergens heen willen, kan het best zijn dat ze vanaf een andere plek moeten vertrekken. Dat is nu dus niet meer mogelijk. De NS zegt dat zij structurele wijzigingen willen doorvoeren, maar gaan niet in op wat er precies gaat veranderen.

 

About Post Author