ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Pensioenstelsel veranderd bij nieuw kabinet

pensioenstelsel

Als de huidige kabinet gesprekken rond komen dan zal er hoogstwaarschijnlijk veranderingen worden toegebracht in het pensioenstelsel. Er ligt namelijk al 2 maanden een concept van een nieuw pensioenstelsel op de formatietafel.

Op dit moment is het pensioenstelsel zo geregeld dat alle generaties premies in het zelfde potje stoppen. Bij het nieuwe stelsel krijgt iedere werknemer zijn individuele pensioenpotje. Zoals gebruikelijk beleggen de  pensioenfondsen volgens alle premies gezamenlijk. Om eventuele financiële risico op te vangen komt er een reservepot. Wanneer het economisch goed gaat wordt dit potje aangevuld met een gedeelte van de uit de beleggingen gemaakte winst. Wanneer het economisch wat minder gaat kan uit dit reservepotje dus pensioenen worden uitgekeerd.

Pensioenstelsel moet geven waar iedereen recht op heeft

Alle vier de partijen die op dit moment aan de formatietafel zitten hebben in de verkiezingsprogramma staan dat zij voor een vorm van een individueel pensioenstelsel zijn. Volgens de partijen is het eerlijker, omdat de premiebetaler meer duidelijkheid krijgt. De mensen die betalen kunnen zien wat er met de premies gebeurt. Het moet met het nieuwe stelsel ook makkelijker worden om te schakelen met andere bedrijfstakken.

Het huidige systeem is op dit moment een beetje krom. Op dit moment betalen jongeren naar verhouding veel. Op oudere leeftijd krijgt de premie betaler bijvoorbeeld niet alles terug, wanneer zij op latere leeftijd voor hun zelf beginnen.

Negatieve geluiden

Volgens kenners komt er ook meer onzekerheid wat betreft de hoogte van het pensioen. In het nieuwe systeem is het minder makkelijk de risico’s te verspreiden. Pensioenfondsen zijn nog bezig met het berekenen wat het nieuwe stelsel precies gaat betekenen. Kenners denken dat het nieuwe stelsel zal zorgen voor ontevredenheid. Er zijn mensen die op dit moment een particuliere pensioenpremie betalen. Deze mensen zijn over het algemeen ontevreden over wat zij uiteindelijk krijgen aan pensioen. Het FNV wacht de eerdergenoemde berekeningen af, voordat zij met een mening naar buiten treden.

 

About Post Author