ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Lagere winst voor Air France en KLM

Air France, KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft last van negatieve wisselkoerseffecten en de hoge brandstofprijzen. De maatschappijen haalden meer omzet en minder winst. In het derde kwartaal is KLM wel harder gegroeid dan zusterbedrijf Air France.

Ten opzichte van het vorige kwartaal steeds de omzet van de Nederlandse maatschappij met 5,2 procent, Air France had maar een groei van 3,5 procent.

Door de gestegen brandstofkosten en negatieve wisselkoerseffecten gold er voor beide partijen een lagere winst dat in de boeken werd gezet.

Lagere winst

Met een omzet van 7,5 miljard euro sloot moedermaatschappij Air France-KLM de meetperiode af. Dat was 4 procent meer dan in het derde kwartaal van 2017. Het operationele resultaat viel 77 miljoen euro lager uit op krap 1,1 miljard euro.

KLM behaalde een winst van 573 miljoen euro, dit was 15 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Bij Air France daarentegen daalde de winst met 66 miljoen euro tot 493 miljoen euro. De maatschappij verwacht dat de brandstofrekening voor het hele jaar met 5 miljard euro 10 procent hoger uitvalt.

Solide prestaties

Afgelopen zomer verwelkomde prijsvechter Transavia meer passagiers. Dat zorgde ook weer voor een forse omzet. Het operationele resultaat steeg met 5 miljoen euro tot 178 miljoen euro.

Topman Ben Smith sprak in een toelichting van solide prestaties. Verder zei hij dat het voorlopige akkoord met het personeel van Air France voor rust zorgt. Aankomend weekend spreekt hij met het personeel over de details.

Het bedrijf had eerder flink last van stakingen als gevolg van het loonconflict. Dat zorgde voor honderden miljoenen aan kosten. Van de voorgestelde loonsverhoging valt de uiteindelijke rekening per kwartaal veel lager uit dan dat bedrag.

 

About Post Author