ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Oud minister? Hoe ziet je carrière er uit na de politiek

minister

Gister einde van de dag heeft de minister van defensie Jeanine Hennis aangegeven dat ze zal aftreden. Deze keuze heeft zij gemaakt na aanleiding van een debat over gebeurtenissen die gebeurd zijn in Mali, waarbij twee soldaten om zijn gekomen. Wat kan een minister doen na een politieke carrière?

Er zijn meerdere vervolgen te bedenken. Te beginnen met het succesverhaal van Jan Peter Balkenende. Tegenwoordig is hij werkzaam voor accountantskantoor EY. Hij is daar extern adviseur en daarnaast is hij werkzaam bij de Erasmus Universiteit als professor. Nog een oud politicus, Wouter bos is een minister van financiën. Hij is al een aantal jaar voorzitter van de raad van bestuur van VU ziekenhuis in Amsterdam.

De genoemde ministers konden al snel na hun politieke carrière plaats nemen op een mooie functie in het bedrijfsleven. Helaas is dit niet altijd het geval. Een voorbeeld hiervan is oud CDA minister Gerd Leers. Hij begon na een moeilijke periode met een eigen verving- en selectiebureau voor oud politici.

Oud minister zoekt een baan

Het wervingsbureau werkt wel vaak met detachering. Wanneer meer vastigheid vereist is, zijn er ook andere opties.

Ook kan je een baan binnen de politiek zoeken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om burgemeester te worden. Daarnaast is het gewoon ouderwets solliciteren ook gewoon een optie. Maar vaak is dit niet eens nodig. Veel minister hebben een groot netwerk opgebouwd en komen op deze manier via via aan een mooie baan.

Mogelijkheden genoeg

Je ziet vaak dat politici de keuze maken een overstap te maken naar een bedrijf of organisatie die connectie hebben met de overheid. Er zijn voorbeelden van het overstappen naar de NAVO of de VN.

Minister Hennis heeft zeker genoeg mogelijkheden. Zij heeft in een moeilijk pakket gezeten bij defensie maar heeft zicht goed staande gehouden de afgelopen jaren.

 

About Post Author