ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Nederland experimenteert met elektrische bussen in OV

elektrische bussen

In het Nederlandse openbaar vervoer worden de standaard bussen die op diesel rijden, steeds meer vervangen door elektrische bussen. In Utrecht rijdt sinds vandaag een gehele lijn elektrisch. Deze bussen worden opgeladen op een innovatieve manier.

Nederland is op elektrisch gebied vooruitstrevend. Provincie Utrecht is hier van een goed voorbeeld. Utrecht heeft in het begin van het jaar in samenwerking met het Haags ov bedrijf een experiment gedaan met het opladen van elektrische bussen die de accu’s opladen aan de bovenleiding van de tram en waarbij de bus na 8 minuten met een volle accu weer kan rijden.

Techniek elektrische bussen

De techniek die nu wordt gebruikt bij het experiment in Utrecht lijkt op de bovenstaande techniek. Na elke rit laden de bussen zich op het eindstation op. Op het eindstation kunnen de bussen op een speciale plek contact maken met bovenleidingen. Via deze bovenleidingen laden de bussen zich binnen korte tijd op.

In de avond uren, wanneer er een piek is in de stroomafname, kunnen de bussen zelfs gebruikt worden om stroom af te nemen voor het energienetwerk.

Ontwikkelingen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft afgelopen jaar afspraken gemaakt met alle vervoerbedrijven. Tijdens deze afspraken is duidelijk geworden dat er op korte termijn meer bussen moeten komen zonder uitstoot. In de afspraken is daarom ook opgenomen dat het streven is om in 2025 alle nieuwe bussen elektrisch zijn.

In meerdere Nederlandse steden lopen proeven waar de bussen op elektriciteit  rijden. Het is mooi om te zien dat de sector vooruitstrevend is. Een voorbeeld hiervan is Conexxion. Conexxion investeert miljoenen aan het groen rijden.

Nederland vooruitstrevend

Nederland zit in een fase waar in gekeken wordt wat de beste manier is om de batterijen op te laden.

Volgens deskundigen is Nederland vooruitstrevend op het gebied van elektrisch rijden. Volgens kenners gaat alleen China sneller op dit gebied.

About Post Author