ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Nederlandse banken mogelijk betrokken bij witwasschandaal

Wit,wassen

Het openbaar ministerie (OM) onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse banken en bedrijven bij het witwassen van ruim 8 miljoen euro. Dit zou verwant zijn aan de beruchte Magnitsky-zaak, blijkt uit onderzoek van Zembla en NRC.

Het OM startte dit onderzoek naar aanleiding van de aangifte van een zakenman. Bill Browder deed in 2017 aangifte, maar dit werd nooit eerder openbaar gemaakt.

Volgens het onderzoek van Zembla en NRC maakten ‘’een groot aantal witwasbedrijven’’ geld over naar Nederlandse bedrijven met een Nederlandse bankrekeningen. Deze witwasbedrijven waren ook betrokken bij het witwasschandaal van Danske Bank.

De betrokken bedrijven zijn volgens het onderzoek vooral exporteurs van groenten, fruit en bloemen. Deze exporteurs leverden producten veelal aan Russische kopers en werden vervolgens op Nederlandse rekeningen betaald door verdachte derde partijen, via het Estse filiaal van Danske Bank.

De Nederlandse banken die naar voren komen bij het onderzoek zijn ING, ABN AMRO en Rabobank, maar geen van deze banken wil commentaar geven over de mogelijke betrokkenheid van de verdachte transacties.

Mogelijke betrokkenheid bij 200 miljard aan dubieuze transacties

De grootste bank van Denenmarken wordt verdacht van witwaspraktijken via een onderdeel van Estland. Estland zou tussen 2007 en 2015 voor ruim 200 miljard euro aan dubieuze geldstromen hebben verwerkt. Dit geld is waarschijnlijk crimineel geld afkomstig uit Rusland.

De mogelijke witwaspraktijken van de Danske Bank kwamen aan het licht door de Russische advocaat Sergei Magnitsky. Magnitsky werkte voor Browder en is in 2009 overleden in een Russische cel nadat hij toegaf belastingfraude te hebben gepleegd.

Band ‘Within Temptation’ mogelijk ook betrokken

Uit het onderzoek komt naar voren dat de Nederlandse band Within Temptation mogelijk betrokken zou zijn bij de witwaszaak. De band heeft een aantal keren opgetreden in Rusland. Een van de betalingen kwam van een rekening uit Estland die op naam stond van een onbekend bedrijf uit het Caraïbische belastingparadijs Belize. In de omschrijving van deze betaling stond ‘’voor bouwmaterialen’’. Dit is dus op zijn minst gezegd dubieus.

Raymond Rijnaars, toenmalig manager van Within Temptation, zegt ‘’we deden in die tijd heel veel concerten. Niemand heeft dus gezien dat de afzender onbekend was en dat de omschrijving niet klopte.’’

About Post Author