zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Neonazi’s worden verbannen van het internet

neonazi blokkade

Als gevolg van het extreem rechtse geweld in Charlottesville zijn er verschillende social media accounts verwijderd. Daarnaast zijn er tech-bedrijven die weigeren hun service te verlenen aan neonazi’s en witte suprematisten.

Tijdens de demonstratie reed rechts-extremist James Field in op een groep demonstranten. De 32-jarige Heather Heyer kwam hierdoor om het leven. Field had volgens een oud-leraar van hem duidelijke nazi sympathieën. Christopher Cantwell, een witte supremasist, vertelde in een interview met Vice dat hij de dood van Heyer “meer dan gerechtvaardigd” vond. Facebook, Twitter en LinkedIn hebben na deze uitspraak zijn accounts verwijderd. Ook de Facebook privéchat waarin Cantwell actief was en de fan-pagina van zijn podcast zijn gesloten.

De sociale media hebben ook de profielen van medewerkers van The Daily Stormer gesloten. Deze website stond bekend om het neonazistische karakter. De website zelf is ook lastig te bereiken, omdat niemand bereid is om ze te hosten.

Zelfs het bedrijf Cloudflare, dat bescherming biedt tegen ddos-aanvallen en juist bekend staat om zijn contentneutrale beleid, weigert The Daily Stormer als klant. CEO Matthew Price heeft dit via een mail, waarin hij de website en haar werknemers “klootzakken” noemde, bekend gemaakt. Hij vraagt zich echter wel af een ceo als hij mag bepalen wat er wel of niet op het internet komt. Price hoopt dat dit incident de discussie hierover zal aanwakkeren.

Neonazi website verhuisd naar dark web

The Daily Stormer is inmiddels verhuisd naar het dark web. Daar zijn zij niet afhankelijk van derden om in de lucht te blijven. Het is echter wel vrij gecompliceerd om via het dark web op de website te komen.

Spotify, PayPal en Apple hebben ook maatregelen getroffen tegen neonazisme op het internet. Spotify verwijderde racistische muziek van 27 bands. Een woordvoerder geeft aan dat muziek die ‘haat propageert tegenover ras of religie’ niet getolereerd wordt. PayPal en Apple weigeren op hun beurt transacties naar websites die kleding of stickers met racistische teksten en symbolen verkopen.

Tim Cook en Mark Zuckerberg hebben zich uitgelaten over de huidige situatie in Charlottesville. Cook sprak zich negatief uit over de reactie van Donald Trump en sluit zich niet bij zijn uitspraken aan. Zuckerberg vindt het vreemd dat we steeds moeten zeggen dat witte suprematisten en neonazi’s slechte mensen zijn. Hij vindt dit vanzelfsprekend.

About Post Author