In het derde kwartaal heeft Unilever minder omzet behaald dan een jaar eerder. Dit maakte het concern bekend bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Er werd niets gezegd over de geschrapte verhuizing naar Rotterdam of een vervolgplan.
In al zijn divisies groeide de wasmiddelenreus en voedingsmiddelen, maar had wel last van negatieve wisselkoerseffecten.
Met 4.8 procent zakten de opbrengsten tot 12.5 miljard euro. In Argentinië zijn de activiteiten daarbij buiten beschouwing gelaten. Dit jaar ging de Argentijnse peso flink onderuit, ze zouden anders een vertroebeld beeld op de presentaties geven.
De onderliggende omzetgroei, waar onder meer wisselkoerseffecten worden genegeerd, dit was 3.8 procent. De oorzaak hiervan was doordat er meer verkocht werd en tegen hogere prijzen.
Over de ontwikkeling van Unilever maakten Analisten zich enige zorgen. Vooral bleek dat de laatste tijd bezig leek met zijn uiteindelijke gestrande poging om bedrijfsstructuur te versimpelen. In Londen zou het tweede hoofdkantoor geschrapt worden en zou alleen in Rotterdam de hoofdzetel zijn. Na forse druk werd dat plan van beleggers ingeslikt.
Onder druk
Eerder liet topman Paul Polman weten nog altijd te geloven in het plan om te kiezen voor één hoofdkantoor, maar dat voornemen wordt voorlopig niet uitgevoerd. Door de onrust rondom de verhuizing naar Rotterdam is de positie van Polman zelf onder druk komen te staan, volgens marktkenner. Bij de kwartaalpresentatie ging het bedrijf met geen woord in op de hele kwestie
Unilever bevestigde zijn doelstelling van 3 tot 5 procent onderliggende groei van de opbrengsten voor het hele jaar. Zo is de verwachting dat ook de operationele marges en kasstroom verbeteren dit jaar.
Meer berichten
Wilt u geld schenken aan een kind boven de veertig jaar? Dit zijn de opties.
Lifehacks om efficiënter te werken op kantoor
Relatiegeschenken: hoe belangrijk zijn ze nu écht?