za. jun 15th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Ouderen kansrijker op een baan

Vijftigplussers zijn gezond, leven lang en zijn bereid om meer te werken dan vroeg. Toch zijn zij ook de groep die meer kans heeft op langer thuis te zitten als zij ontslagen worden. De werk- en levenservaring lijkt niet mee te spelen.

Het gaat om een imagoprobleem bij de vijftigplussers. De weerstand van bedrijven om ouderen aan te nemen zit hem in het feit dat de groep wordt beschouwd als duurder en minder productief. Verder bestaat het idee dat ouderen langer en vaker ziek zijn.

Inmiddels draait de banenmotor voor ouderen draait op volle toeren. Het UWV maakt bekend dat het aantal 50-plussers die in de WW zitten daalt. Het daalt zelfs sneller dan het aantal 50-minners.

In de sector bouw is de stijging naar de vraag werknemers als metselaars, timmerlui en schilders te zien waar met name ouderen weer aan de slag kunnen. De bouw heeft dit jaar 41.000 vacatures, in de periode na de crisis van 2008 was dat amper de helft.

 

Inhaalslag

Woordvoerder Rob Witjes van het UWV zegt dat de bouw een inhaalslag moet maken omdat er niet genoeg goed opgeleide werknemers zijn. Ook al zouden er genoeg jongeren zijn die wel een diploma hebben, dan ontbreekt nog steeds de ervaring die bedrijven nodig hebben.

De uitkeringsinstantie liet gisteren op een congres weten dat zij aankomende maand met alle nieuwe mensen die een WW-uitkering ontvangen persoonlijk een gesprek aangaan. Dit doen zij om het risico te verlagen op langdurige werkloosheid.

De directeur van de werkgeversvereniging Van de Kraats liet weten dat hij merkt dat bedrijven weerstand bieden tegen het aannemen van ouderen. ‘’De weerstand begint te verminderen.’’ Aankomende week zal er in de Tweede Kamer uitgebreid een actieplan gesproken worden voor oudere werkzoekenden.

About Post Author