ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

De werkwijze van taxateurs moet beter

De toezichthouder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt dat taxateurs de problemen binnen de sector veel te langzaam oplossen.

Volgens de AFM moeten de taxateurs in de branche eerder komen tot een goede taxatie van de woningen en vastgoed. Dit meldde de toezichthouder afgelopen zondag in het programma De Monitor van de KRO-NCRV. Zo zegt de toezichthouder dat de taxatierapporten inzichtelijker, reëler en eenduidiger moeten worden.

Taxateurs laten zich te vaak beïnvloeden door hun opdrachtgever, dit zijn vaak de kopers van een huis, zo bleek uit onderzoek van het programma de Monitor.

De waarde van een woning of vastgoed moet objectief worden beoordeeld door de taxateurs. Echter wordt er in de werkelijkheid getaxeerd zo dat het de koper van de woning goed uitkomt. Er kan bijvoorbeeld een hogere hypotheek worden verkregen, mits de taxatie hoger uitvalt dan verwacht.

Nieuwe crisis

Autoriteit Financiële Markten laat ook weten dat een te hoog getaxeerde woning of vastgoed veel invloed kan hebben op de financiële sector. Ook zeggen zij dat als taxateurs doorgaan met het te hoog taxeren van woningen om zo aan de kopers hun behoeften te voldoen dit kan resulteren in een nieuwe financiële crisis op de woningmarkt.

De Nederlandsche Bank (DNB) en AFM zeiden twee jaar geleden al dat de taxateurs hun werkwijze moeten adapteren. Echter zegt AFM dat zij wel vertrouwen hebben dat de problemen van de taxateurs worden opgelost, alleen moet er dus meer tempo achter worden gezet.

Toezicht

Onlangs is er centraal register en een tuchtrecht ingesteld voor taxateurs. Ook zijn er vereiste opgesteld waar een taxateur aan moet voldoen. Het probleem is alleen dat er niet gecontroleerd wordt of taxateurs zich wel aan de regels blijven houden.

De taxaties kunnen wel degelijk beter, zo meldt het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Tevens beloven zij dat de controle op taxateurs snel wordt gerealiseerd. Een taxatie in amsterdam zal binnenkort dus niet te hoog worden getaxeerd. Vooral in deze stad met zeer hoge woonprijzen worden woningen vaak te hoog getaxeerd.

About Post Author