ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Overheid moet het extra geld uitgeven

overheid

Het gaat goed met Nederland. De overheid krijgt miljarden meer binnen sinds de crisis. De burgers voelen er tot nog toe vrij weinig van. De vraag is nu of er geïnvesteerd moet gaan worden of moet de staatsschuld worden afgelost.

Overheid moet investeren

Volgens meerdere economen moet er meer geïnvesteerd worden. Het schort in Nederland duidelijk aan langere termijn investeringen. Dat komt doordat de overheid te veel consumeert en te weinig investeert. Er moet meer worden geïnvesteerd worden op het gebied van onderwijs, digitale infrastructuur en het opwekken van groene stroom.

Het investeren in onderwijs en dus het slimmer maken van de inwoners betaald zich terug. De mensen worden slimmer, krijgen een betere baan en gaan meer verdienen. Meer verdienen betekent meer consumeren en meer belastinginkomsten voor overheid. Gek is te zien dat  Nederland te weinig investeert in onderwijs terwijl Nederland er naar streeft een kenniseconomie te zijn.

Gunstige overheidsfinanciering

Ook is er een stand gemaakt van de overheidsfinanciering op dit moment en die van de toekomst. Op dit moment staat Nederland er goed voor volgens de berekeningen. Ook de toekomst ziet rooskleurig uit. Dit is berekend aan de hand van het evenwicht tussen de uitgaven en de inkomsten van de overheid.

Positief vooruitzicht

De gunstige overheidsfinanciën zorgen voor sociale zekerheid voor nu en voor de volgende generaties. Ook de sociale voorzieningen blijven in takt wanneer de financiën in orde zijn. Dit betekend dat de inwoners altijd zekerheid zullen hebben. Te zien is bij een positieve overheidssaldo is dat er niet alleen naar dit jaar gekeken wordt maar ook naar de toekomst. Dit geeft dus een brede kijk op zowel de schulden als de bezittingen.

Het enige negatieve is de alsmaar stijgende zorguitgaven. Innovatie binnen de zorg brengt veel kosten met zich mee. Elk jaar stijgt de zorguitgaven met 1 procent. Dit lijkt niet zo veel maar 1 procent van zoveel miljard is veel geld.

About Post Author