De mogelijkheid op een terroristische aanslag is weer toegenomen de afgelopen jaren. Het hoofd en belangrijkste man van de veiligheidsdienst AIVD Rob Bertholee zegt dat de dreiging nog nooit zo groot is geweest in de vijf jaar dat hij hoofd is van de dienst.
Het risico is deels vergroot door terugkerende Syriëstrijders die getraumatiseerd zijn. Zij leiden bewust een normaal leven, passen zich aan en gaan op in de maatschappij om op een later moment toe te kunnen slaan. Relatief zijn deze zaken relatief eenvoudig op het spoor te komen. Er is namelijk communicatie nodig met Syrië om tot een aanslag over te gaan en die communicatie is op te sporen.
Verder spelen sociale media een rol in het verhoogde risico. Mensen laten zich inspireren of radicaliseren door de platformen zonder zelf ooit in Syrië of Irak geweest te zijn. Deze groep mensen is voor de AIVD bijna niet te vinden en vormen daarom de grootste dreiging.
Overheid werkt niet mee
Een heel groot probleem waar de AIVD mee te maken heeft is de versleuteling van apps zoals WhatsApp, Telegram en Signal waar ook terroristen gebruik van maken. De encryptie van deze apps zorgen ervoor dat het moeilijker wordt om bij de communicatie te komen. Bertholee vindt dat de versleuteling van de chatapps beperkt moet worden. Het moet mogelijk zijn om de versleuteling ongedaan te maken.
De overheid vindt het privacy blijkbaar te belangrijk en werkt niet bepaald mee. De AIVD en het kabinet staan in deze discussie recht tegen over elkaar. Het kabinet zegt het ‘niet wenselijk’ te vinden om de encryptie mogelijkheden te beperken. De AIVD zegt dat de regering met deze wetgeving ook moet accepteren zij niet meer bij de communicatie van terroristen kunnen komen.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen