ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Pakketreizen, vliegtickets en kleding goedkoper in augustus

In augustus waren de prijzen van kleding, vliegtickets en pakketreizen lager dan een jaar eerder. Dit was de reden voor de inflatie dat beperkt bleef tot 0,7 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het om de laagste inflatie gaat van de laatste 3,5 jaar.

Goedkopere vliegtickets

Vorige maand waren de tickets goedkoper dan in augustus 2019. Met maar liefst 21,6 procent. Terwijl er in juli sprake was van een prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder.

Voordelige pakketreizen

In augustus waren pakketreizen veel goedkoper (-11,5 procent) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Tevens goldt dat hetzelfde voor een vakantie in eigen land. Met als voorbeeld dat een verblijf in een bungalowpark 1,6 procent goedkoper is. Terwijl de vorige maand deze trips in eigen land juist duurder waren dan in juli 2019. De reden hiervoor was dat mensen in grote hoeveelheden een vakantie in eigen land wilden boeken in de maand juli 2020.

De prijzen van kleding dalen

In augustus daalden de prijzen van kleding met 4,5 procent ten opzichte van het vorige jaar. Terwijl de prijzen van voeding juist stegen met 1 procent. Ook de verhoging van de accijns per 1 april heeft ervoor gezorgd dat de prijs van tabak is gestegen.

Samengevat stegen de prijzen van consumentengoederen en -diensten samen gemiddeld met 0,7 procent. Sinds november 2016 was dat de kleinste prijsstijging.

De inflatie daalt

De prijsontwikkeling werd vergeleken door het CBS met die van de eurozone. De prijzen van consumentengoederen en -diensten zijn in een jaar tijd met 0,3 procent gestegen volgens de meetmethodes die worden gebruikt om de inflatie in verschillende EU-landen met elkaar te vergelijken. De inflatie was in de eurozone met 0,2 procent gedaald. Dit wil zeggen dat voor het eerst in vier jaar de prijzen in eurolanden zijn gedaald op jaarbasis.

 

 

About Post Author