ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Extra geld voor Airbus-medewerkers die vrijwillig vertrekken

Airbus roept een vertrekregeling in het leven voor medewerkers die vrijwillig vertrekken. Zo hoopt de vliegtuigfabrikant duurdere, gedwongen ontslagen te voorkomen. De regeling komt na de aankondiging in juni dat 15.000 banen geschrapt zullen worden.

 

Corona-crisis

Het door het Corona-virus geplaagde bedrijf ziet sinds het begin van de crisis de verkoop van vliegtuigen kelderen. In de maand augustus kwam er slechts één order binnen. De terugvallende vraag naar vliegreizen en de strikte maatregelen rondom vakantievluchten worden als oorzaak gezien. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben immers wereldwijd een groot deel van hun luchtvloot gedwongen aan de grond staan.

Om de financiële klap van de Corona-crisis op te vangen, heeft het Franse bedrijf nu twee maanden extra salaris aangekondigd voor medewerkers die besluiten vrijwillig te vertrekken. Daarnaast worden oudere medewerkers met bonussen aangemoedigd om eerder met pensioen te gaan.

Ten slotte beloont de vliegtuigbouwer medewerkers met een hoge functie om een andere, minder betalende functie aan te nemen. Voorheen kon een medewerker pas van functie veranderen wanneer die twee jaar in dienst was, maar deze eis is nu geschrapt. De extra voor medewerkers die vrijwillig een lagere functie aannemen kan oplopen tot een maandelijks extra van 350 euro voor maximaal een jaar.

Met deze maatregelen hoopt Airbus de tegenvallende resultaten als gevolg het Corona-crisis tot het minimum te beperken en duurdere en meer ingrijpende ontslagrondes te voorkomen.

 

Tegenvallende resultaten door terugvallende orders

Waar Airbus in augustus 2019 nog zestien bestellingen binnen kreeg, ontving het afgelopen augustus slechts één order. In totaal werden er dit jaar 370 vliegtuigen besteld, maar er werden daarnaast maar liefst 67 orders geannuleerd . Hierdoor komt het aantal orders dit jaar uit op 303 vliegtuigen.

Doordat de vliegtuigproducent uit voorgaande jaren nog een kleine 7.500 orders open heeft staan, is er in ieder geval de komende tijd nog genoeg werk te verrichten om de vloot van airliners aan te vullen.

About Post Author