ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Rabobank claimt 150 miljoen euro bij Mexicaanse staat

Rabobank heeft bij de Mexicaanse staat een vordering staan van 150 miljoen euro. Dit gaat om het feit dat Mexico zes jaar geleden beslag heeft gelegd op negen schepen, waaraan Rabobank heeft geholpen met de financiering van de aanschaf. Kredietverzekeraar Atradius meldt dit na berichtgeving van de FD.

Onterechte beslaglegging

Het bedrijf Oceanografia heeft de schepen aangeschaft met behulp van een lening van 220 miljoen euro van de Rabobank. Oceanografia is later beschuldigd van fraude. De staat legde in dat kader beslag op de schepen.

Daarentegen, zijn de schepen door de bank al toegewezen bij een eigen dochterbedrijf en had de directeur van Atradius als mening dat de beslaglegging niet terecht was. Na een lange procedure heeft de bank het voor elkaar gekregen dat de beslaglegging werd ingetrokken, met als gevolg dat de schepen fors in waarde zijn gedaald, omdat er geen onderhoud is gedaan in de tijd van de beslaglegging.

Claim Rabobank

Inmiddels zijn de schepen verkocht door de bank. Na de verkoop van de schepen bleef er een bedrag tussen 140 en 160 miljoen euro ongedekt van de 220 miljoen euro die Rabobank heeft geinvesteerd in de schepen. Middels een arbitragezaak wil de bank nu het ongedekte bedrag claimen bij de Mexicaanse staat. De arbitragezaak is begonnen bij het arbitrage-instituut van de wereldbank. In zo een situatie wordt er rechtspraak gedaan buiten de gewone rechter om. Het wordt gezien als een zwaar middel wanneer er een arbitragezaak wordt aangespannen tegen een buitenlandse overheid.

Atradius is ook betrokken bij de claimzaak nadat Rabobank het kredietrisico had afgedekt bij deze verzekaar.

About Post Author