zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

PostNL tarieven voor pakketten

Voor het eerst in ruim vijf jaar verhoogt het postbedrijf PostNL de tarieven. Het gaat hierbij om de tarieven van pakketten en postzegels. Vanaf 2020 kost het versturen van pakketpost €7,25. Nu kost het nog €6,95.  

Postzegels

De postzegelprijs stijgt van 87 cent naar 91 cent. Een gewone brief wordt daarmee 4,6 procent duurder. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf PostNL eerder dit jaar toestemming om zijn prijzen te verhogen. Dit mocht met maximaal 16,4 procent. PostNL is dus ruim binnen de lijnen gebleven.

Pakketten

Het verhogen van de tarieven op postzegels is niets nieuws. Maar de stijging van de tarieven voor het versturen van een pakketje is wel nieuw. De prijs was namelijk jaren stabiel op €6,95.

De prijsverhoging is volgens PostNL nodig omdat de afgelopen jaren door inflatie de kosten zijn gestegen. PostNL verhoogt de tarieven jaarlijks om zo te kunnen overleven op een markt waarin steeds minder post wordt verstuurd. Hierdoor staan de winst en omzet onder druk.

Ook in het derde kwartaal daalde het totaal aantal verstuurde post. Tussen juli en oktober werd in vergelijking met een jaar eerder 10,6 procent minder geadresseerde post bezorgd. Het pakketvolume steeg in die periode met 11 procent, maar de marge daalde.

About Post Author