zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Prijs uitstoot CO2 op recordhoogte

uitstoot co2

De prijs voor de uitstoot van 1 ton CO2 is tot een recordhoogte gestegen tot boven de 50 euro. Er is tevens ook een actieve handel in C02- rechten. Bedrijven kopen deze rechten vaak als ze hun grens van uitstoot overschrijden.

In Europa wordt er een maximum gehanteerd van de hoeveelheid CO2 die bedrijven mogen uitstoten. Dat wordt vertaald naar uitstootrechten, die kunnen worden verhandeld. Om bedrijven aan te zetten om minder uit te stoten, wordt het aantal beschikbare rechten vaak verlaagd.

Het doel van Europa voor minder CO2-uitstoot, is één van de oorzaken dat de prijs snel oploopt. Tegelijkertijd zijn de rechten ook pure commodities geworden, wat ook de prijzen heeft opgedreven. Veel bedrijven die deelnemen aan het EU Emissions Trading System, krijgen elk jaar een aantal emissierechten gratis. Bedrijven moeten elk jaar evenveel emissierechten inleveren voor de hoeveelheid dat uitgestoten wordt. Wanneer de uitstoot van een bedrijf zijn rechten overschrijdt, kunnen ze het kopen via veilingen of transacties. Als zij minder uitstoten, dan kunnen zij de overgebleven rechten verkopen. Bedrijven kunnen dus zelf bepalen welke methode het meest kosteneffectief is: investeren in schonere technologie of meer emissierechten kopen.

About Post Author