zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

´Russische bank heeft miljarden wit gewassen, ook via Nederlandse banken´

Russische bank

De Russische bank Troika heeft jarenlang miljarden wit gewast. Tevens sluisde het geld via twee Litouwse banken door naar de Verenigde Staten en Europa. Ruim 1 miljard kwam in Nederland terecht. Van dit geld werden er twee luxe jachten gekocht. Dit concluderen de onderzoeksjournalisten. Zij zijn verbonden aan het Organized Crime and Corruption Reporting Project.

De journalisten deelden hun bevinden over de hele wereld met 21 media. Waaronder viel De Groene Amsterdammer en Trouw in Nederland.

De Litouwse banken

Ze baseerde het op de gelekte bankgegevens van Ukio Bankas en Snoras AB. Deze twee Litouwse banken zijn in 2013 en 2011 gesloten, omdat ze witwassen onvoldoende tegen zouden gaan. Via deze banken kwam het geld ook naar Nederland. Het grootste gedeelte van het geld kwam bij kleine banken terecht. Deze banken waren de GarantiBank en de Amsterdam Trade Bank.

De Amsterdam Trade Bank wordt al langer beschuldigd van het slecht optreden om witwassen tegen te gaan. De bank is onderdeel van de Russische Alfa-Bank. De Russische zakenman Mikhail Fridman heeft de Amsterdam Trade Bank in handen.

ABN Amro en ING ook betrokken

Er ging wat kleinere bedragen naar de ABN Amro en de ING. De Groene Amsterdammer bleef vier jaar werken met een bedrijf.  Verder werd dit bedrijf niet benoemd. Dit bedrijf stond niet in positief daglicht. Er ging het vermoeden rond dat zij betrokken waren bij witwassen. Tevens via ABN Amro verliepen verdachten transacties ter hoogte van 190 miljoen euro.

Het witgewassen geld kwam afkomstig uit Russische fraudezaken. Tevens is het geld vermengd met oligarchen en privégeld van nationale politici. Van het geld werd er in Nederland twee luxe jachtschepen gekocht, bij scheepsbouwer Heesen.

De Nederlandse banken die betrokken zouden zijn bij de eventuele witwaspraktijken, reageren liever niet op de aantijgingen.

About Post Author