vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Sparen nog steeds populair in Nederland

Nederlanders blijven gewoon door sparen desondanks de lage rente die ze ontvangen op hun spaarrekeningen. Aan het einde van het afgelopen jaar hadden Nederlanders in totaal 368,2 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Dat is 12,6 miljard meer dan aan het eind van 2018. Deze cijfers heeft De Nederlandse Bank (DNB) naar buiten gebracht.

 

Volgens de DNB komt deze groei doordat de bevolking groeit in Nederland en dat het gemiddelde inkomen stijgt. Het deel van het inkomen dat wordt opzijgezet door spaarders is relatief stabiel. De totale spaarsaldo’s blijven ook groeien door de rente die je van de bank krijgt. Als gevolg van de dalende rente wordt het bedrag dat de banken bijschrijven op de spaarrekeningen ook minder. Afgelopen jaar was het bedrag 1,2 miljard euro, dit bedrag is het laagste ooit wat is bijgeschreven en er wordt verwacht dat dit bedrag zal blijven dalen.

 

Renteverandering bij banken

De rente op spaarrekeningen bij ABN AMRO staan nu op 0% en -0,5%, bij een spaarrekening tot 2,5 miljoen euro krijg je 0% rente en bij een spaarrekening boven de 2,5 miljoen krijg je -0,5% rente, dat betekend dat je 0,5% rente betaalt aan de bank om je geld te bewaren. ABN AMRO heeft dit als eerst bank gedaan in Nederland daarna volgde ING met een soortgelijke stap. Zal dit percentage blijven dalen en hoe zal de Nederlandse bevolking hier op reageren? De bevolking heeft nog niet massaal hun spaarrekeningen leeggehaald maar blijven nog sparen.

About Post Author