ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Spotify wilt beursgang op, maar niet om kapitaal te halen

Zweedse muziekdienst Spotify overweegt om de beurs op te gaan, maar dan niet om nieuw kapitaal te werven. De beurs op gaan zou bedoeld zijn als een gebaar naar de investeerders en personeel. Zij kunnen dan gemakkelijker hun aandelen verkopen.

Volgens Bloomberg, een Amerikaanse persbureau, overweegt Spotify een direct listing. Normaliter wordt de beurs gebruikt om kapitaal op te halen. Echter ziet de muziekdienst de beurs als een platform voor de aandeelhouders waar zij hun aandelen gemakkelijker te verhandelen. De waarde van de aandelen stegen namelijk de afgelopen jaren. Spotify wilt dat de aandeelhouders hier makkelijker van kunnen profiteren.

Waardering

Twee jaar geleden leende de muziekdienst 1 miljard dollar via een converteerbare obligatie. Toen had Spotify een waardering van 8,5 miljard dollar en de jaaromzet ging voor het eerst voorbij de 2 miljard dollar. Winst werd er echter nooit gemaakt bij de muziekdienst. Ondanks dat de dienst onwijs populair is bij de consumenten, betaalt het bedrijf ook een grote som aan royalties aan platenmaatschappijen en artiesten.

Meer dan 50 miljoen premium klanten

Vorige maand werd de 50 miljoenste betaalde klant verwelkomd. Het abonneebestand was met 25 procent gegroeid in zes maanden. De niet-betalende klanten kunnen ook gebruik maken van Spotify. Alleen hebben deze klanten wel een beperkte versie van de dienst. Zij kunnen bijvoorbeeld niet offline muziek luisteren en horen om de zoveel tijd een reclamespotje.

About Post Author