zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Uber-app bijna verwijderd door Apple na schending privacyregels

Taxibedrijf Uber zoekt vaak de grenzen van de privacyregels op. Uit een profiel van New York Times over de topman Travis Kalanick bleek dat het bedrijf in 2015 te ver ging. Hij brak de regels van Apple en werd door Apple CEO Tim Cook op het matje geroepen.

Uber overtreedt regelgeving

Het taxibedrijf was in staat om telefoons te herkennen, na het opnieuw installeren van de app. De app was in staat om een unieke code van de telefoon op te slaan en zo terugkerende gebruikers te herkennen. Uber zegt deze functie te gebruiken om fraude te voorkomen van chauffeurs die na een slechte beoordeling, weer met een schone lei willen beginnen. Vooral in China gebeurt dit veel. Chinese chauffeurs zouden oude smartphones kopen om nieuwe accounts aan te maken.

Normaal gesproken weigert Apple apps die deze functie gebruiken, om de privacy van hun gebruikers te bewaren. Uber maakte echter gebruik van een slimme truc om toch toegang te krijgen tot de App Store. Zij zorgde dat de functie niet beschikbaar was in de omgeving van het hoofdkantoor van Apple. Op deze manier waren de Apple medewerkers in de eerste instantie niet in staat om de functie te detecteren.

Tim Cook dreigt Uber-app te verwijderen

Uiteindelijk hebben de Apple medewerkers de functie toch gevonden. De techgigant nam de overtreding van Uber erg serieus en Apple-CEO Tim Cook dreigde de app uit de App Store te laten verwijderen. Uber zag in dat het bedrijf veel klanten zou verliezen wanneer de app niet meer beschikbaar zou zijn in de App Store. Er is door het bedrijf besloten dat de functie moest worden verwijderd.

Tim Cook en Travis Kalanick hebben uiteindelijk samen een oplossing gevonden. Het is nu mogelijk om binnen de regelgeving van Apple, toch te controleren of er een chauffeur van het taxibedrijf een nieuw account aanmaakt. De chauffeurs kunnen dus niet van slechte beoordelingen af komen. Het is niet bekend hoe deze nieuwe functie precies werkt.

About Post Author