ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Steeds minder gekwalificeerd personeel

De bedrijven die te maken hebben met een tekort aan gekwalificeerd personeel loopt steeds meer op. In 2009 was er ook sprake een tekort aan gekwalificeerd personeel, inmiddels hebben veel meer bedrijven hier nu ook last van.  Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dit afgelopen maandag.

Inmiddels hebben circa 7 procent van de bedrijven in Nederland last van te weinig werknemers met ervaring en kwalitatieve vaardigheden. De informatie- en communicatie bedrijven hebben hier het meest last van. Bijna een op de vijf bedrijven in deze sector geeft aan tekort te komen aan gekwalificeerd personeel. In de dienstverleningssector geeft een op de tien bedrijven aan last te hebben van dit probleem.

Meer personeel

In het algeheel hebben ondernemers tegenwoordig wel minder obstakels, zo meld het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit kan gezien worden aan het aantal klachten over financiële barrières en de onvoldoende vraag. Een paar jaar geleden werd hier veel meer over gesproken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft ook aan dat het aantal ondernemers die aangeven extra personeel te willen aannemen stijgt. In het tweede en derde kwartaal van 2016 gaven 8 en 6 procent van alle bedrijven aan binnenkort extra personeel aan te nemen.

Na het eerste halfjaar van 2016 stonden er 155.000 vacatures open. In 2008 voor de financiële crisis waren dit er 100.000 meer namelijk 255.000.

CDA

Het CDA gaf eerder deze maand aan dat het kabinet meer aandacht moet hebben voor het oplossen van het personeelstekort. Het gaat vooral om technische beroepen, logistieke beroepen, agrofood beroepen en het werken in de chemie. Henk Kamp minister van Sociale zaken kijkt momenteel met collega’s naar een oplossing. Van Hijum gaf aan dat hij denkt aan een speciaal beurzenstelsel voor de technische opleidingen en extra voorzieningen voor bijscholing van werkzoekenden.

About Post Author