zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Stikstofuitspraak raakt veel sectoren

Degene die het hardst zijn geraakt door de stikstofuitspraak zijn de bouw, de vastgoedsector en de landbouwsector, zo concludeert ABN AMRO woensdag in een rapport. De onderzoekstak van de bank concludeert in Stikstof waait breed uit over sectoren dat de uitspraak in elke sector gevoeld wordt, maar niet evenredig.

De bank toetst in het rapport of de stikstofkwestie het risico op faillissementen, omzetdalingen en beperking van uitbreidingsmogelijkheden vergroot.

De sectoren bouw en vastgoed worden het hardst geraakt door de stikstofuitspraak, schrijft ABN AMRO. Door de uitspraak, waarin door de Raad van State (RvS) werd bepaald dat de stikstofuitstoot beperkt moet worden vanwege de aantasting aan Natura 2000-gebieden, kan het aantal faillissementen in de bouw flink oplopen.

De bank schrijft dat momenteel achttienduizend projecten op de tocht staan vanwege de uitspraak. De potentiële schade voor de bouwsector is door ABN AMRO geraamd op 14 miljard euro in de komende vijf jaar. Hier zijn 70.000 banen in de bouw mee gemoeid op een totaal van 527.000. Woensdag trekt de bouwsector naar het Malieveld om te demonstreren tegen de stikstofuitspraak.

Ook projectontwikkelaars worden flink geraakt, omdat projecten vertraging oplopen of zelfs helemaal niet meer door kunnen gaan. Daarnaast geven lokale overheden minder snel vergunningen uit dan voorheen.

Problemen in vastgoed en bouw hebben sneeuwbaleffect

De problemen in de sectoren bouw en vastgoed hebben een sneeuwbaleffect: andere sectoren worden geraakt door de gedane schade bij de twee genoemde sectoren, aldus ABN AMRO.

Het stilvallen van bouwprojecten kan op zijn beurt leiden tot faillissementen onder toeleveranciers in de industriële sector. Ook wanneer bouwbedrijven hun investeringen gaan uitstellen, zal dit negatief uitpakken voor de industrie. Bovendien wordt ook de logistieke sector geraakt door de problemen in de bouw.

Problemen bij projectontwikkelaars kunnen daarnaast leiden tot hogere huizenprijzen, omdat het bijbouwen van woningen moeilijker wordt. Het gebrek aan nieuw aanbod kan een prijsopdrijvend effect hebben, schrijft de bank.

About Post Author