ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Studentenstop op uitzichtloze studies?

Het beroepsonderwijs moet voor studies die leerlingen opleiden voor werkloosheid een maximum instellen voor het aantal leerlingen dat zei toelaten. Met name de financieel-administratieve studies zou in de toekomst nergens goed voor zijn.

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie doet een schreeuw. Er zijn veel studenten kiezen ervoor om opgeleid te worden voor degelijk kantoorwerk. Deze lijken juist in de toekomst te verdwijnen door de toekomstige automatisering. Hier bij worden de banen overgenomen door computers en robots.

‘’Het gaat de verkeerde kant op’’. Dat zijn de woorden van FME-bestuurslid Ab van der Touw. De inschrijvingen voor technische opleidingen blijven achter. Dit komt door een slecht imago. De instroom is 20 procent terwijl het kabinet 40 procent voor ogen had. Er moet dus iets gaan veranderen.

Automatisering

Begin deze maand kwam er een verontrustend rapport naar buiten van Deloitte. Zij stelde vast dat er op dit moment 286.000 studenten een studie volgen die zeer waarschijnlijk geen uitzicht geeft op een baan.

Het FME denkt dat het gevolg van de automatisering vooral gevolgen heeft voor mbo’ers. De financieel administratieve beroepen zullen in de toekomst verdwijnen. Denk aan typist, secretaresse en receptionist.

Afkeer tegen techniek studies

Techniek lijkt onder scholieren te vervreemden. Daar waarschuwt de ondernemersorganisatie voor. In de technische sectoren worden duizenden vacatures verwacht. Studenten worden niet goed voorlicht over de perspectieven van het vinden van een toekomstige baan na hun studie.

Michaël van Straalen van MKB-Nederland staat niet helemaal achter het idee van Van der Touw. Het beperkt aantal studenten toelaten is volgens hem niet de oplossing. Scholen kunnen meer doen aan de voorlichting van studenten om hen te laten kiezen voor kansrijke studies. Het aanstaande kabinet zou dit als uitdaging moeten gaan zien.

About Post Author