ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Techbedrijven in het nauw: Apple verliest 120 miljard dollar waarde

techbedrijven,daling

De Amerikaanse techbedrijven hadden een zware dag gisteren. Zo verloor Apple gisteren 4 procent op de beurs. Hiermee is de tech-reus nog verder gezakt onder de grens van 1 biljoen.

APPLE

De reden van de enorme koersdaling zijn de geruchten dat Apple hun productie drastisch terugschroeft wegens tegenvallende verkoopcijfers. Ingewijden bij Apple meldden dit aan The Wall Street Journal. De productie schijnt met een derde omlaag te worden gebracht.

Apple is hiermee dus flink gezakt onder die magische grens van 1 biljoen dollar waar ze eerder in augustus voor het eerst boven kwamen. Aan het begin van deze maand stond Apple zelfs nog boven de 1 biljoen. Vandaag de dag is het bedrijf nog ‘maar’ 881 miljard waard. ‘’Vanaf de top is het aandeel met bijna 20 procent gedaald, waarmee het bijna in een bearmarket zit’’, aldus beurscommentator Durk Veenstra. Bearmarket is een term die wordt gebruikt wanneer een bedrijf langdurig in een koersdaling zit en er veel pessimisme heerst onder de aandeelhouders.

OOK ANDERE TECHBEDRIJVEN

Naast Apple hebben andere techbedrijven gisteren ook een zware dag gehad op de beurs. Netflix (-5,45 procent), Amazon (-5,09 procent), Facebook (-5,72 procent) en Alphabet (-3,91 procent) leverden flink in op hun koers. Toch hebben deze bedrijven nog een magere winst van 1% over het gehele jaar.

De reden van de daling van Facebook is waarschijnlijk het onvermogen van CEO Mark Zuckerberg en zijn team om adequaat te reageren op controversiële discussies zoals Cambridge Analytica’s. Eerder werd al duidelijk dat Facebook illegaal persoonsgegevens doorspeelde naar dit bedrijf. Cambridge Analytica’s werd opgeheven in op 1 mei 2018 nadat dit schandaal grote proportie kreeg.

Ook chipmaker Nvidia Chipbedrijf heeft het zwaar. Afgelopen vrijdag gingen ze met (-19 procent) onderuit na tegenvallende vooruitzichten voor het bedrijf. Gisteren ging er wederom 12 procent af van het aandeel. Bij dit bedrijf is er zeker sprake van een ‘bearmarket’. Het bedrijf is op de beurs met 50 procent gedaald sinds begin oktober.

About Post Author