di. okt 8th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Misschien had je het al aan zien komen of komt het juist als een donderslag bij heldere hemel. Hoe de situatie ook is, een ontslag is altijd vreselijk. Niet alleen levert het heel veel stress op (hoe moet het nu financieel bijvoorbeeld?), ook kan het een deuk in je zelfvertrouwen slaan.

Gelukkig hebben we in Nederland heel veel sociale voorzieningen voor de ontslagen medewerker. Balen mag, maar het is ook belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je hebt altijd voorzieningen om op terug te vallen. Bovendien zijn er ook nog andere dingen mogelijk. Een van de manieren waarop veel ontslagen medewerkers in Nederland bijvoorbeeld worden geholpen, is middels een outplacementtraject. Grote kans dat je hier (als je nog nooit ontslagen bent) echter nog nooit van gehoord hebt. Wat is het precies? En hoe kan een dergelijk traject jou helpen na ontslag?

Wat is outplacement?

Bij https://www.gortoutplacement.nl bieden ze trajecten aan, specifiek bedoeld voor de ontslagen medewerker. Maar wat houdt zo’n traject precies in?

Het doel van outplacement is dat de ontslagen medewerker geholpen wordt bij het vinden van een nieuwe baan. Dat niet alleen, ook is er aandacht voor de emotionele gevolgen van het ontslag. Zo wordt er extra hulp geboden als de medewerker het emotioneel gezien erg zwaar heeft. Bovendien wordt er ook aan zelfanalyse gedaan. Sommige ontslagen medewerkers hebben geen kans meer op het vinden van eenzelfde soort functie. Bijvoorbeeld omdat deze functie door de jaren heen vrijwel verdwenen is en dit ook de reden is dat ze na reorganisatie niet meer bij hun oude werkgever konden blijven. Dit zijn mensen die al jaren niet meer actief op de arbeidsmarkt hebben rondgekeken. Ze hebben geen idee welke vacatures er momenteel zijn en ook niet wat er nu nog bij hen past.

Deskundigen helpen deze mensen vervolgens met het vinden van hun talenten. Hun kracht. En dit inzetten voor een geheel nieuwe functie. Hierbij kan zelfs worden geholpen om mogelijk te kiezen voor omscholing.

Daarnaast is er tijdens het traject aandacht voor het solliciteren. De medewerker wordt geholpen om alle kansen te benutten en niet alleen actief te solliciteren, maar ook de kans op succes te vergroten.

De duur van een outplacementtraject varieert van 3 maanden tot een jaar en ook na het vinden van een baan word je niet direct losgelaten en is er (indien gewenst) ruimte voor nazorg. Zo wordt de ontslagen medewerker zo goed mogelijk geholpen.

Voordelen van een outplacementtraject

Het is niet verplicht om een outplacementtraject aan te gaan. Wanneer dit echter wordt aangeboden door je werkgever, dan raden wij wel aan om dit met beide handen aan te grijpen. Met behulp van dit traject vergroot je immers je kansen om snel weer een nieuwe baan te vinden. Bovendien kom je ook tot nieuwe inzichten en word je geholpen om het ontslag te verwerken. Deze deskundigen begeleiden jou met zachte hand weer terug op de arbeidsmarkt. Zo hoef je het niet alleen te doen.

About Post Author