vr. mei 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Waarom swill afval scheiden in de horeca belangrijk is

Horeca bedrijven, groot of klein, krijgen altijd te maken met verschillende afvalstromen. Waar kantoren vooral te maken krijgen met papier- en restafval, krijgen horecaondernemers vaak te maken met swill afval. In dit artikel vertellen we wat swill afval precies is, hoe dit het beste verwerkt kan worden en hoe het zit met de verplichting voor de horeca.

Swill afval: wat is dat?

Bedrijven in de horeca of met een bedrijfskantine produceren GFT-afval en swill. Je wist waarschijnlijk al dat de afkorting GFT staat voor: groente, fruit en tuinafval. De afvalstroom GFT is een bekende term voor horecaondernemers. Etensresten, ongekookte groente, fruit en tuinafval (bladeren en snoeiafval) hoort in deze afvalstroom.

 

De afvalstroom “swill” is over het algemeen minder bekend bij horecaondernemers. Een gedeelte van het GFT-afval bestaat uit gekookte etensresten. Dit deel wordt ook wel swill genoemd. Swill afval is dus eigenlijk het organische afval uit de keuken. Voorbeelden van swill afval zijn resten van fruit, groenten, sauzen, brood en voedingsmiddelen.

Voordelen van het scheiden van swill afval

Swill afval bij de bron scheiden is ontzettend belangrijk om geen grondstoffen verloren te laten gaan. Door swill  goed te scheiden kan het afval hergebruikt worden. Wist je trouwens dat het scheiden van swill afval in Nederland verplicht is voor horecaondernemers? Vaak is dit de belangrijkste reden om goed na te denken over het verwerken van deze afvalstroom. Het scheiden van swill afval brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Verplichting. Vanaf meer dan 200 kilo swill afval per week is een goede afvalscheiding verplicht. Het swill afval dat geproduceerd wordt moet direct bij de bron gescheiden worden.
  • Geen schimmel of stank. Wanneer swill afval tussen bij het restafval belandt, dan veroorzaakt dit vaak schimmel en stank. Een Powerknot machine zou hiervoor de oplossing kunnen bieden. Deze machine zorgt voor een versnelde en geurloze verwerking van het swill afval.
  • Schone afvalstromen.  Het scheiden van swill bij de bron zorgt ervoor dat andere afvalstromen vervuild raken. Swill scheiden zorgt dus er dus voor dat de overige afvalstromen beter recyclebaar zijn.
  • Inzicht in voedselverspilling. Bijna al het swill afval is in principe voedselverspilling. Het scheiden van het swill zorgt ervoor dat je bewuster wordt van de hoeveelheid voedsel dat dagelijks verspild wordt.

About Post Author