De onroerendezaakbelasting zal volgend jaar gemiddeld 1,3 procent stijgen. De Vereniging Eigen Huis heeft een jaarlijkse steekproef uitgevoerd onder 109 gemeenten van de 390. Dit zou de eerste keer in vijf jaar tijd zijn dat gemeenten zich aan de maximale stijging van 1,97 procent lijken te houden.
De gemeente lijken zich dit jaar aan de norm te houden. Vaak gebruiken de gemeenten de ozb-opbrengsten als sluitpost voor de begroting. Of wordt het gebruikt om verliezen en financiële pech op te vangen.
Regelmatig overschrijding
Gemeenten overschrijden al jarenlang de ozb-norm. Zij houden zich niet aan de afspraken van minister Ronald Plasterk. De minister van Economische Zaken laat weten verheugd te zijn voor de nieuwe cijfers.
Uitschieters, stijgers en dalers
Van de 109 onderzochte gemeenten blijkt dat er in 32 daarvan het nog niet lukt. In de 32 gemeenten stijgt de belasting op een eigen woning namelijk met maar de dan de norm van 2 procent. Maar daarbinnen zijn er grote verschillen en uitschieters. In 2017 zal je als huiseigenaar in Nijmegen rond de 510 euro aan ozb kwijt zijn. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in Den Haag waar er gemiddeld 127 euro betaald moet worden aan belasting voor het eigen huis. In de gemeente Haren kwam de grootste stijger naar voren. In deze gemeente steeg de ozb met maar liefst 12 procent. Waarvan de inwoners jaarlijks 45 euro meer paar jaar gaan betalen. In deze gemeente gaat het bedrag van 378 euro per jaar naar 423 euro. Een andere gemeente die erg uitschiet is Ommen. Daar gaat het met 11 procent omhoog. Daar waar zullen de inwoners volgend jaar 25 euro meer betalen wat uitkomt op een bedrag van 252 euro. Daarna volgt Apeldoorn als grote uitschieter waar de ozb met 8 procent gaat stijgen. Voorheen was het 295 euro, nu is dat 319 euro. Daarentegen zijn er ook een aantal dalers. Gemiddeld genomen betalen Nederlandse huiseigenaren volgend jaar 276 euro aan ozb. Dit jaar ging dat om een bedrag van 273 euro.
Heffingen voor riool en afval veranderen niet
Vereniging Eigen Huis laat weten dat een huizenbezitter komend jaar gemiddeld 724 euro kwijt zal zijn aan ozb samen met heffingen voor riool en afval. Dit jaar was dat gemiddeld 722 euro. De heffing voor riool blijft volgend jaar met gemiddeld 210 euro gelijk.
Directeur van Vereniging Eigen Huis stelt dat huurders mee zouden moeten betalen aan de kosten voor de gemeentelijke voorzieningen. Er zou een consequenter beleid moeten worden gevoerd waarbij de lastenverdeling evenwichtiger is verdeeld.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen