zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Wat zijn de werkzaamheden van een mangatwacht?

werkzaamheden mangatwacht

Een mangatwacht, ook wel buitenwacht genoemd, wordt ingezet om toezicht te houden op medewerkers die werkzaamheden verrichten in een besloten ruimte. Als mangatwacht is je taak toezicht houden op de veiligheid van de medewerkers die werken in een besloten ruimte. Niet voor niets is “veiligheidswacht” een ander synoniem voor mangatwacht.

Als mangatwacht ben jij de aangewezen persoon om de wacht te houden bij een mangat. Daarbij is het belangrijk om zo dicht mogelijk in de buurt van het mangat aanwezig te zijn, zodat je goed toezicht kunt houden en precies weet welke medewerkers in de besloten ruimte aan het werk zijn. Lees hieronder meer over wat een mangat is en wat de werkzaamheden van een mangatwacht zijn.

Een mangat: wat is dat eigenlijk?

Een mangat is vaak een toegangsmogelijkheid van een nauwe en niet geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een opening in een silo, riolering of tank. Een mangat is een nauwe toegangsmogelijkheid waar slechts een medewerker doorheen past. Bij reparatie-, inspectie- of schoonmaakwerkzaamheden wordt een mangat als doorgang gebruikt. Bij het werken in zo’n besloten ruimte is het verplicht om een mangatwacht in te zetten om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. De ruimte waarin gewerkt wordt heeft vaak een te lage zuurstofgraad doordat de ruimte niet geventileerd is. Ook is er vaak sprake van aanwezigheid van brandbare, gevaarlijke of explosieve stoffen in de ruimte achter het mangat.

Er zijn allerlei verschillende soorten mangaten. De meesten zijn met een mangatdeksel of luik af te sluiten. Mangaten dien je vaak verticaal te betreden en de opening is vaak nauw en gevaarlijk. Soms is het nodig om een medewerker door middel van een takelsysteem af te laten dalen.

Voor het werken in de ruimte achter een mangat is het altijd belangrijk om toestemming te krijgen van een verantwoordelijke leidinggevende voor het betreden van de besloten ruimte. Een Risico Inventarisatie & Evaluatie zorgt ervoor dat de risico’s geanalyseerd zijn er een gedegen reddings- en evacuatieplan aanwezig is.

Wat zijn de werkzaamheden van mangatwacht?

Als mangatwacht dien je altijd in de buurt van het mangat aanwezig te zijn. Een mangatwacht betreedt niet de besloten ruimte, maar houdt toezicht bij het mangat om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Hij of zij moet toezicht houden of de werkzaamheden volgens veiligheidsrichtlijnen worden uitgevoerd door de medewerkers die de besloten ruimte betreden. Vaak communiceert de mangatwacht middels een portofoon of een ander communicatiemiddel met de medewerkers in de besloten ruimte. Dit is essentieel om als mangatwacht te weten wat er gebeurd. Mocht er iets gebeuren in de besloten ruimte, waardoor een noodsituatie ontstaan, dan is het van belang dat een mangatwacht de juiste diensten kan inschakelen of de medewerker(s) zelf uit de besloten ruimte kan redden. Meer weten over een mangatwacht huren? Ga naar deze website voor meer informatie over mangatwachten.

About Post Author