ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Winstdaling voor EasyJet

Hoe kan de jaarwinst van EasyJet gedaald zijn? De prijsvechter ziet zijn winst voor het eerst sinds 2009 dalen. De hoofdzakelijke reden is de daling van het aantal reizigers. Zij hebben te veel vrees na terreuraanslagen. Daarnaast heeft de Brexit gezorgd voor een daling van de Britse pond wat ook een oorzaak is. Dit maakte de vliegtuigmaatschappij bekend in een handelsupdate.

Het einde van het boekjaar was op 30 september. Na verwachting zal de winst voor belasting tussen 490 en 495 miljoen pond liggen. Dat is maar liefst een daling van 28 procent ten opzicht van vorig jaar toen de winst 686 miljoen pond bedroeg.

De brandstofkosten zijn in verhouding toegenomen als gevolg van de daling van de Britse pond. De brandstof wordt namelijk in dollars afgerekend. Sinds bekend werd dat de Brexit plaats gaat vinden laat EasyJet al weinig los over de te verwachten resultaten. Door de keuze van Groot-Brittannië om de EU te verlaten, verlaagden de waarde van het aandeel ongeveer met 35 procent.

Aanslagroutes

De prijsvechtende vliegtuigmaatschappij heeft het ongeluk dat zei relatief veel vluchten hebben naar plekken waar aanslagen zijn geweest. Zoals het Nice in Frankrijk en Turkije. Verder werden er ook vluchten geschrapt naar Egypte na de aanslagen.

Bijkomende oorzaken voor de tegenvallende resultaten zijn de stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk en overaanbod van zitplaatsen in de toestellen in de Europese markt.

Carolyn McCall, de topvrouw bij EasyJet, zegt de groeiplannen voort te zetten. De concurrenten Air Berlin en TUI staan er namelijk slechter voor. Op dit moment gaat het lastig op de markt voor luchtvaartmaatschappijen. Maar uit het verleden is gebleken dat sterke maatschappijen juist sterker worden in zulke situaties.

About Post Author