ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

19 Dagen tot Brexit: Wat doet May?

Brexit, May

Het Verenigd Koninkrijk trekt binnenkort de deur achter zich dicht als het gaat om de Europese Unie. Of toch niet? Met nog negentien dagen te gaan weten we nog steeds niet hoe de Brexit zich gaat vorm geven.

Net als op 15 januari zullen Britse parlementariërs dinsdag stemmen over het scheidingsakkoord. De scheidingsstemming van Theresa May werd in januari nog van tafel geveegd met maar liefst 230 stemmen. Dit was een historische nederlaag.

Heeft May dit keer wel genoeg stemmen?

Zoals het er nu uit ziet heeft May ook dit keer geen meerderheid in het Britse Lagerhuis. De situatie is in de afgelopen twee maanden nauwelijks veranderd. Dit komt ook mede doordat de premier ook niet van standpunt is veranderd. Het akkoord dat er in januari lag, dat ligt er nu nog steeds.

De rechtervleugel van de Conservatieve Partij, ook wel ‘Brexiteers’ genoemd, zijn nog steeds tegen de deal van May. Dit komt omdat er niets is veranderd aan de ‘backstop-regeling’. Deze regeling moet er voor zorgen dat er nooit meer een harde grens verschijnt tussen Noord-Ierland en Ierland.

Het lijkt erop dat premier May nog geen stemmen van haar overburen heeft weten te bemachtigen. De labour-partij heeft voorgesteld om May te steunen in ruil voor een ‘zachtere’ Brexit. In dit zachtere voorstel zou het Verenigd Koninkrijk in een permanente douane-unie met de EU blijven.

Heeft May wel geprobeerd extra stemmen te winnen?

Dat heeft de Britse premier zeker gedaan. Ze probeerde vorige week op drie manieren de Labour-parlementariërs over te halen om voor haar deal te stemmen. Ze richtte zich met name op Labour, omdat de partij tot op het bot verdeeld is over de Britse uittreding.

Zo probeerde ze beloftes te doen over de rechten van Britse werknemers. May beloofde dat ze er niet op achteruit zullen gaan wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. De grootste Britse vakbond, Trades Union Congress, liet zich kritisch uit over de belofte van May. De vakbond stelt dat het gaat om slechts kleine procedurele aanpassingen die niets doen om de rechten van werknemers te beschermen.

About Post Author