De AWO-leeftijd gaat in 2025 pas naar 67 jaar, dit zou eerst in 2021 zijn. Dit heeft het kabinet toegezegd in de onderhandelingen met sociale partners over een nieuw pensioenstelsel. Dit gaat alleen heel veel geld kosten maar is toch goed nieuws voor de zestigers.
Het minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees heeft aangeboden de pensioengerechtigde leeftijd langzamer te verhogen volgens diverse bronnen. Zo komt hij vooral de vakbonden tegemoet. Meldt de Volkskrant
De plannen waren er al
Via de telegraaf lekte in mei al een conceptakkoord van vakbonden en werkgevers waarin hetzelfde voorstel werd gedaan: langzamere verhoging van de pensioenleeftijd in de ruil voor een mindere pensioen en afschaffing van de doorsneepremie.
Dit betekent dat jongeren niet meer mee hoeven te betalen aan het pensioen van ouderen. Voor de jongeren is dit zeer gunstig maar levert een gat op voor de ouderen. Om dit gat te repareren gaat dat naar verwachtingen miljarden kosten.
Het kabinet schreef in het reageerakkoord al dat het voor deze optie is en dat het bereid is mee te betalen aan het pensioensgat die voor de ouderen ontstaat.
Kabinet is aan boord
Als het gaat om de langzamere verhoging van de AOW-leeftijd is het kabinet ook aan boord gegaan. In het voorjaar wilde minister Koolmees daar nog niks over kwijt.
Een nadeel van het langzamer laten stijgen van de pensioenleeftijd is dat het wel geld gaat kosten. De overheid moet dan eerder dan begroot de ouderen een AOW-uitkering geven. Dit gaat volgens het CPB maar liefst 1,5 miljard euro kosten.
Een nieuw voorstel
Iedereen is het er wel over eens dat het oude pensioenstelsel op de schop moet. Zo gaan er veel vanuit dat je een leven lang voor de zelfde baas gaat werken. Ook is het zo dat je een vaste uitkering afspreekt en dat de premie die je betaalt afwisselend is. Zit het tegen bij de pensioenfondsen, dan moet je meer in gaan leggen.
Hierdoor zijn de pensioenfondsen voor de toekomst gebonden aan zulke strenge verplichtingen waardoor ze snel onder de minimale dekkingsgraad komen als het tegenzit. Dit gaat er ook weer voor zorgen dat ze de pensioenen niet mogen verhogen met de inflatie.
Het word juist makkelijker voor miljoenen pensioendeelnemers als de uitkeringen niet van te voren worden vastgelegd. Het nadeel alleen hiervan is dat je veel minder zekerheid hebt als toekomstig gepensioneerde.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen