vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

BlackBerry stopt met smartphoneproductie

Het Canadese bedrijf BlackBerry stopt met de productie van eigen smartphones. Het bedrijf kiest ervoor om alleen nog verder te gaan in de ontwikkeling van software voor mobiele apparaten. Dit werd woensdag bekend gemaakt door BlackBerry toen zei de kwartaalcijfers presenteerde.

Voor andere producenten blijft het mogelijk om smartphones te produceren onder de naam van BlackBerry omdat zij de licenties nog zullen verlenen. In Indonesië start een telecomonderneming met de productie van toestellen met een BlackBerry-versie van Android op de apparaten.

Omslag

Directeur John Chen meldt dat de strategie van BlackBerry een omslag heeft bereikt. Een jaar geleden was het de bedoeling om hardware productie te stoppen als de verkoop niet winstgeven zou zijn.

Vanaf nu zal het bedrijf alle interne hardware productie stopzetten en uitbesteden aan verschillende partners. Het uitbesteden van de productie zorgt voor minder hoge investeringen waardoor BlackBerry hoopt sneller winstgevender te zijn.

Dat verkoopcijfers van smartphones maakt BlackBerry niet meer bekend. Volgens een marktonderzoeker zouden het er dit jaar een miljoen zijn. Even voor het idee: Apple deed er in 2015 ongeveer anderhalve dag over om dit aantal verkopen te behalen.

Bergafwaarts

Dat BlackBerry het al geruime tijd moeilijke heeft op de smartphonemarkt is geen geheim. En vooralsnog gaat dat steeds meer bergafwaarts. Afgelopen kwartaal daalde de omzet opnieuw, nu naar 334miljoen dollar. Vorig jaar in dezelfde periode was de omzet nog 490 miljoen dollar.

De nieuwe core business van BlackBerry, het richten op software en diensten, is goed voor een omzet van 138 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg een slordige 372 miljoen dollar. Dit bedrag is mede verklaren door een aantal afschrijvingen die te maken hebben met de reorganisatiekosten van het bedrijf. BlackBerry zegt quitte te draaien als deze kosten niet worden meegerekend.

About Post Author