za. jul 27th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Crisis op financiële markt ligt mogelijk op de loer

De pessimisten en zwartkijkers die zich bezig houden met het voorspellen van de financiële toekomst zijn het allemaal met elkaar eens. Er komt weer een financiële crisis aan en deze crisis wordt heftiger dan in 2008.

Ze zijn er altijd wel. Onheilsprofeten die zeker weten dat de markt ineen gaat klappen. Wanneer zij de voorspelling lang genoeg blijven verkondigen, krijgen ze vanzelf een keer gelijk. Toch lijkt het er op dat de voorspellingen nu iets serieuzer moeten worden genomen dan normaal.

Jim Rogers voorspelde in 2007 dat er een crisis aan kwam en kreeg een jaar later gelijk. De beursgoeroe geeft nu aan dat de huidige situatie vergelijkbaar is met die in 2007. Hij denkt dat het dit jaar of aan het begin van volgend jaar mis gaat. Marc Faber, die ook wel bekend staat als “Dr. Doom”, maakt zijn bijnaam waar. Hij voorspelt hetzelfde als Rogers en onderbouwt dit aan de hand van de huidige beurskoers. Volgens Dr. Doom is het positieve resultaat van de markt gedurende de afgelopen acht jaar vooral terecht gekomen bij de grote spelers. Hierdoor is de stijging van bijvoorbeeld de NASDAQ gebaseerd op een klein aantal aandelen. De aandelen van Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (FAANG-aandelen) zijn volgens Faber zwaar overgewaardeerd. Hij voorspelt een val van 40 procent op de Amerikaanse markt wanneer het systeem sneuvelt.

Mogelijke crisis zal lijken op die van 2008

Deze voorspelling is te verwachten van iemand met de bijnaam Dr. Doom, maar er zijn ook minder pessimistische partijen die zijn voorspelling delen. Bill Gross van Janus Capital is het eens met Marc Faber. Gross geeft aan dat er een groot verschil is tussen de groei van de Amerikaanse economie en de groei op Wall Street. Voorheen kocht men de aandelen wanneer ze een lage prijs hadden en verkocht men ze bij een hoge prijs. Tegenwoordig worden aandelen voor een hoge prijs gekocht en vervolgens wordt er geduimd dat de aandelen verder zullen stijgen. De stijging van de aandelen is dus nergens op gebaseerd.

De Bank for International Settlements (BIS) waarschuwt ook voor een crisis die lijkt op die van 2008. De groeiende schuldenberg wordt als een belangrijke oorzaak van de crisis van 2008 beschouwd. Ook nu is de schuldenberg flink aan het stijgen. Door positieve economische cijfers lijkt men te zijn vergeten door welk beleid de crisis in 2008 is ontstaan. Beleidsmakers staren zich blind op de lage rente en bouwen flinke schulden op.

Of de voorspellingen van de onheilsprofeten uit zullen komen, zal snel blijken. Wanneer de Centrale Banken de rente laten stijgen zal waarschijnlijk duidelijk worden dat de verhouding tussen het bbp en de schulden erg scheef is.

About Post Author