do. nov 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

De rijkste mensen hebben een monopoly op de wereldeconomie

Behoort u tot de tweeduizend rijkst mensen ter wereld? Dan heeft u geluk, want dat betekent namelijk dat u meer bezit dan de 4,6 miljard armste mensen.

Dit jaar is het verschil tussen arm en rijk wereldwijd nogmaals toegenomen, schrijft Oxfam Novib in haar jaarlijks rapport over economische ongelijkheid in de wereld. De organisatie opent ieder jaar voor de start van het World Economic Forum(WEF) in Davos met een publicatie omtrent dit onderwerp. Davos is een plek waar de wereldleiders bij elkaar komen om grootschalige kwesties te bespreken.

Belasting

Er is wel enigszins goed nieuws te bespeuren; er leven weer minder mensen in armoede, concludeert de organisatie. Daar houdt het goede nieuws alweer op, aangezien het verschil tussen arm en rijk in een rap tempo toeneemt. Dit komt mede doordat de allerrijksten steeds minder belasting betalen, aldus Oxfam Novib.

De Britse hulporganisatie meldt daarbij dat de 2.153 rijkste mensen op onze planeet meer vermogen hebben dan de 4,6 miljard armste mensen samen.

Het gaat vooral over vrouwen die in arme landen met name onbetaald werk op zich nemen, zoals alle huishoudelijke taken binnen het gezin. Dit zou een waarde vertegenwoordigen van 11,9 biljoen dollar. Deze werkzaamheden voegen wereldwijd meer toe dan de gehele techindustrie.

Ongelijkheid

Met name in Afrika werken vrouwen nog onbetaald. Ongelofelijk genoeg hebben de 22 allerrijksten meer vermogen dan alle vrouwen in Afrika bij elkaar opgeteld. Is er dan toch te spreken van een redelijke ongelijkheid binnen de economische wereld? De bedrijven vertelde ons dat de vrije handel vanzelf voor meer kansen en gelijkheid zouden zorgen. Het zou wel heel gek zijn dat deze belanghebbers de consumenten zouden voorliegen onder het mom ‘vrije handel’. Natuurlijk alleen vrij zolang het de bedrijven uitkomt. Want door patenten is het lang niet zo vrij als men doet voorkomen. Het ziet er overigens niet naar uit dat deze tendensen binnenkort ophouden. De bedrijven kunnen het zich permitteren om via slinkse wijze belasting te ontwijken en hun geld ergens anders te stallen. Zolang Henk en Ingrid meer (winst)belasting dan een Shell in Nederland betaalt is er nog werk aan de winkel voor de politiek!

About Post Author