do. nov 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Er word steeds minder contant betaalt, DNB is bezorgd

DNB, Cash

De Nederlandse Bank (DNB) is bezorgd over het snel dalende gebruik van contant geld. Uit nieuwe cijfers blijkt dat minder dan 4 op de 10 betalingen nog contant verlopen.

Dankzij de komt van contactloze bankpassen is de opmars van betalen met pin flink versneld de afgelopen jaren. Nederlanders betalen sinds mei nog maar 39 procent van de gevallen contant, aldus nieuwe cijfers van DNB en betaalvereniging Nederland.

In 2014 is daarmee het door de banken en aanbieders gestelde doel gehaald om 60 procent van de Nederlanders elektronisch te laten betalen. Nederlanders betaalden destijds in 6 op 10 gevallen met cash.

Coen Voormeulen, directeur Cash van De Nederlandsche Bank is gezorgd: ‘’Veel mensen hebben moeite met pinnen, zoals een deel van de ouderen en visueel gehandicapten. Daarnaast zijn er ook 2.5 miljoen laaggeletterden. ‘’ Hij wijst op hackers en storingen. ‘’Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.’’

Accepteren

DNB wil dat banken, overheid, detailhandel en belangenclubs afspreken dat contact geld algemeen geaccepteerd blijft. ‘’Wij hopen op de poldermanier.’’ Aldus Voormeulen. ‘’Lukt dat niet, dan kun je regels denken. In Scandinavië zie je dat ook. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.’’

De detailhandel word gewaarschuwd door Voormeulen. ‘’Zodra grote supermarkt concerns of grote ketens geen contant geld meer zouden accepteren, dan vinden wij dat een heel groot probleem.’’

Er gaat al een waarschuwing uit naar verschillende gemeentes. Onder meer Amersfoort en Leiden, zij eisen dat burgers een rijbewijs of paspoort met pin betalen. ‘’ Gemeenten moeten cash gewoon accepteren, zo simpel is het.’’’

Naar de rechter

Verder suggereert DNB dat een belangenclub als de Consumentenbond naar de rechter zou kunnen stappen als men ergens niet contant kan betalen.

De Betaalvereniging Nederland zegt de uitgestoken hand van DNB te accepteren. ‘’ wij hebben ons altijd redelijk opgesteld’’, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel. De vereniging houd maandagmiddag een bijeenkomst om te vieren dat Nederlanders steeds digitaal betalen.

In 2005 werd de Stichting Bevordering Efficiënt Betalen opgericht om pinnen te promoten. Dit word nu opgeheven. Tegelijk zegt de vereniging te blijven streven naar minder cashgeld.

Detailhandel Nederland is dit ook niet plan, zij zijn al jaren blij met de groei van elektronisch betalen. ‘’Het is immers veiliger en efficiënter dan contant.’’ Laat secretaris Michel van Bommel weten in een reactie. Echter benadrukt hij dat cash welkom blijft. ‘’Wij zien contant geld de komende jaren niet verdwijnen uit de winkel ondanks de toenamen van elektronisch betalen.’’

Jongeren

Per sector verschilt de populariteit van het elektronisch betalen erg sterk. Het aantal straataankopen vond nog voor maar driekwart plaats. Pin daarentegen wint overal terrein. In de horeca word voor het eerst vaker met pin afgerekend dan contant.

Er zijn wel grote verschillen per leeftijdsgroep. Jongen tussen de 19-24 jaar betalen ruim driekwart van hun aankopen met de pinpas, dit is 77 procent. Maar ouderen van 75+ betalen nog voor 61 procent contant af. Academici, vrouwen, middelbaar opgeleiden en de categorie 55-64 jaar afgelopen jaar vaker gaan pinnen. Hun pingebruik steeg met 4 procent.

About Post Author