zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Fors minder vliegtuigen verkocht door Boeing na rampen met 737 MAX

boeing 747

In vergelijking met vorig jaar heeft Boeing fors minder vliegtuigen afgeleverd het eerste kwartaal van dit jaar. Het best verkochte toestel van de Amerikanen, 737 MAX heeft ervoor gezorgd dat al deze problemen zijn gekomen met de verkoopcijfers.

Het slechte weer zorgde ook voor vertragingen. De eerste maanden van het jaar leverde Boeing 89 vliegtuigen van de 737 lijn, hiervan waren 57 MAX-varianten. Op jaarbasis is dit een daling van een derde. Voor Boeing is de 737 goed voor een derde van de winst voor het hele bedrijf.

Door de twee dodelijke vliegtuigrampen in een korte periode met de 737 MAX-toestellen worden zij uit veiligheidsmaatregelen aan de grond gehouden. Na deze ongelukken heeft Boeing geen nieuwe orders meer gekregen voor het gewraakte toestel. In totaal daalde het aantal orders naar 95, waar in het eerste kwartaal van 2018 dit nog 180 toestellen waren.

 

Boeing wist nog evengoed om meer kopers te strikken dan de concurrent Airbus. Die heeft in het eerste kwartaal 62 vliegtuigtoestellen Hierbij werd er ook een streep gezet voor 120 vliegtuigorders, hiermee zagen Europeanen het orderboek inkrimpen.

 

Nasleep kost Boeing maandelijks 900 miljoen euro

De vliegtuigrampen kost de Amerikaanse vliegtuigmaker maandelijks ongeveer 900 miljoen euro, dit berekende Amerikaanse bank JPMorgan. De kenners rekende ook op een flinke impact bij de winstcijfers. Door verschillende vliegtuig maatschappijen worden ook de laatste tijd veel annuleringen doorgegeven.

In maart sinds de vliegtuigramp met de Boeing van Ethiopian Airlines raakte Boeing al 12 procent aan beurswaarde kwijt. JPMorgan geeft aan dat Boeing in het gunstigste geval vanaf augustus weer haar vliegtuigen mag leveren.

Het JPMorgan rapport volgt zelf even kort op het bericht dat Boeiing de productie van haar 737 MAX lijn inperkt.

About Post Author