ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Buma vertrekt als fractievoorzitter bij het CDA

Sybrand Buma, fractievoorzitter van het CDA

De fractievoorzitter van het CDA, Sybrand Buma, gaat de Tweede Kamer verlaten. Hij gaat aan de slag in de Friese hoofdstad Leeuwarden als burgermeester. Hij volgt oud PvdA’er Fred Corne op. Dit werd donderdag bekend gemaakt.

De gemeenteraad in Leeuwarden ging gezamenlijk akkoord om Buma burgemeester te maken. ‘’Voor mij is dit het moment’’, zegt Buma. ‘’Ik ben zelf geboren en getogen in Friesland. Het is een ambt in een stad, een gemeente en provincie die mij zeer aan het hart gaan.’’

Dit is al de tweede fractievoorzitter binnen de coalitie die vroegtijdig vertrekt. Eerder vertrok Alexander Pechtold van D66 al. Het kabinet Rutte III is nu dus de helft van zijn ministers kwijt. ‘’Ik besef dat de coalitie in een periode halverwege zit’’, aldus Buma. ‘’Het is dan mijn taak om het stokje zo goed mogelijk over te dragen.’’

Onder leiding van Buma voerde de partij een koers naar rechts. Zo pleitte hij ervoor om de dienstplicht terug te halen voor jongeren en was hij voor een aanpassing op het vluchtelingenverdrag.

Mogelijke opvolgers

Wie de opvolger is van de 53-jarige fractievoorzitter is nog niet bekend. Wel zijn er een aantal mogelijke opvolgers binnen de partij. Hieronder zullen ze kort worden besproken.

Wopke Hoekstra

De 43-jarige Hoekstra is de huidige minister van Financiën in het kabinet Rutte III. Hoekstra staat ook wel bekend als ‘de golden boy’ van het CDA. De kijker kent hem vooral door zijn daadkrachtige optreden rond het KLM akkefietje met de Franse regering.

Hugo de Jonge

De andere waarschijnlijke optie om Buma op te volgen, is Hugo de Jonge. De Jonge is momenteel minister van Volksgezondheid. Hij is 41 jaar en heeft wat meer flair dan Hoekstra. Toch ligt de voorkeur binnen de partij meer bij Hoekstra dan bij de Jonge. Dit geeft politiek verslaggever Frits Wester aan.

About Post Author