ma. jun 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Prijspeil van Japan blijft dalen

De deflatie in Japan blijft aanhouden. Het Japanse statistiekbureau maakte dit afgelopen vrijdag bekend.

Japan heeft de een na grootste economie van de wereld. Echter was er in september een daling van de consumentenprijzen met 0,5 procent ten opzichte van de maand augustus vorig jaar. In juli was er ook al sprake van een afname van 0,4 procent. De kerninflatie daalde ook met 0,5 procent. De kerninflatie is de inflatie exclusief de prijzen van energie en vers voedsel.

Bank of Japan

De Bank of Japan wil met een nieuw stimuleringsbeleid de kerninflatie naar 2 procent krijgen. Als de inflatie verder blijft stijgen dan nodig is dan liet de centrale bank weten dat zij niet gelijk actie zullen ondernemen. Al een halfjaar lang dalen de prijzen in Japan. In de maand september van dit jaar behaalde de inflatie het hoogste peil sinds het vorige hoogste peil in 2013.

Stijging

In augustus is de productie van de Japanse industrie met 1,5 procent gestegen ten opzichte van de maand augustus. In juli was er nog sprake van een afname met 0,4 procent van de productie in de industriële sector. De groei van deze maand viel dus hoger uit dan gedacht werd.

Echter namen de consumentenuitgaven wel heel sterk af. De consumentenuitgaven namen met het snelste tempo van de laatste periode van een halfjaar af. De werkloosheid kende daarentegen wel weer een lichte stijging. In juli van dit jaar bereikte de werkloosheid de absolute top, alleen in 1995 was er nog zoveel werkloosheid.

Aandelen

Er wordt wel verwacht dat de aandelen van Japan weer aantrekkelijk wordt op de middellange termijn. Dit komt omdat de economie van Japan zich in een belangrijke een zeldzame overgang bevindt. Er wordt er van uit gegaan dat Japan van krimp naar expansie gaat. Het Aziatische land zou sterk genoeg zijn om dit soort economische klappen op te vangen. Japan heeft het voordeel dat het niet erg afhankelijk is van hun export, slechts 15 procent van het BBP komt van export en dit is ruim minder dan andere Aziatische landen.

About Post Author